Foto: DELFI
Finanšu ministrs Einars Repše (JL) aicina Tautas partiju (TP) rūpīgi iepazīties ar pamatojumu ministra ierosinājumam atbrīvot no amata Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu un neizmantot viena ierēdņa sodīšanu valdības "šūpošanai", portālu "Delfi" informēja ministra pārstāvis Aleksis Jarockis.

Ir aplami, ka, pat neiepazīstoties ar lietas materiāliem un pirms tie bija iesniegti valdībā, TP paziņoja par bezierunu atbalstu ierēdnim, norāda ministrs.

Repše pauž nožēlu, ka TP tik kategoriski iestājās par Jakānu, kura vadībā VID ir pārvērties "par represīvu iestādi, nevis uz klientiem orientētu dienestu".

"Ir nepieņemami, ka dienesta darbinieki nelikumīgi var atļauties noklausīties jebkura pilsoņa telefonsarunas. Tāpat dienestā notiek Jakānam vēlamo personu pasargāšana no atbildības, kaut tika konstatēti VID ierēdņu pārkāpumi, turklāt ilgstoši notikusi izrēķināšanās no VID puses ar tiesībsargājošo institūciju darbiniekiem, kas vērsušies pret dienestā pastāvošām nelikumībām," norāda ministrs.

Repše arī atgādina, ka Jakāns nepārtraukti publiski turpina apšaubīt nodokļu iekasēšanu plānotajā apjomā, tāpēc, pēc ministra domām, viņa atrašanas VID vadītāja amatā "ir drauds visai valstīji, jo atgriežoties amatā, viņš varētu mēģināt to apliecināt savā darbībā". Ministrs uzskata, ka situācija jāatrisina bez kavēšanās, jo pats Jakāns vairākkārt publiski medijiem apliecinājis, ka vairs neredz iespēju sastrādāties ar Repši.

Ministrs norāda, ka TP pēdējā laikā apzināti politizē Jakāna lietu un tas met pamatotas aizdomas uz pašu partiju. "TP acīmredzami nonāk pretrunās pat ar Valsts prezidenta uzstādījumiem, ka augstākā ierēdniecība nedrīkst būt politizēta. Taču TP, ieņemot šādu politisko pozīciju, apliecina, ka beznosacījumu aizstāvība vienam ierēdnim apdraud katra Latvijas iedzīvotāja uzticību valsts likumīgajai iekārtai," uzskata ministrs.

Jau vēstīts, ka Repše otrdien nolēma rosināt valdību Jakānu atcelt no amata, jo viņš vairākkārt nav pildījis ministra rīkojumus un tādejādi zaudējis uzticību. Ja valdība atbrīvos Jakānu no amata, tad Repše par ieņēmumu dienesta direktoru varētu virzīt Neliju Jezdakovu. Rīkojuma projektu par disciplinārsodu Jakānam – atbrīvošanu no amata - Repše jau iesniedzis Ministru kabinetā.

Tomēr koalīcijā nav vienprātības par Jakāna atlaišanu, tāpēc ceturtdien izskanēja iespēja, ka viņu varētu nevis atbrīvot no amata, bet "rotēt" uz kādu citu valsts iestādi. Lai gan Repše arī piektdien savu lēmumu atcelt Jakānu nav mainījis, tomēr koalīcija pirmdien varētu izskatīt citus soda variantus, tostarp Jakāna "aizrotēšanu".

TP Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece piektdien pauda cerību, ka saistībā ar Jakāna jautājumu TP nebūs jāizmanto tik radikāli līdzekļi kā Repšes demisijas pieprasīšana par prettiesisku lēmumu pieņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!