Foto: DELFI
Latvijas finanšu ministrs Einars Repše (JL) atkārtoti uzdevis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadībai izvērtēt iespējas atstādināt divas VID amatpersonas, kuras pirmās instances tiesa maijā atzina par vainīgām žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu nelikumīgā noklausīšanā, sestdien vēsta laikraksts "Diena".

Pirmoreiz līdzīgu rezolūciju Repše izdeva pērn jūnijā, kad Rīgas centra rajona tiesa četrus VID pakļautībā esošās finanšu policijas darbiniekus atzina par vainīgiem sarunu nelikumīgā noklausīšanā. Toreizējais VID šefs Dzintars Jakāns šo rezolūciju izpildīja, taču divas no pirmajā instancē notiesātajām VID amatpersonām - Vasīlijs Kivļonoks un Jānis Laizāns - atlaišanu pārsūdzēja Finanšu ministrijā (FM). Tās lēmums bija par labu abiem notiesātajiem, un septembrī viņi tika atjaunoti amatā.

Repše uzskatīja, ka Jakāns, atlaižot abus notiesātos , nav izvēlējies atbilstošu juridisko pamatojumu, tāpēc pret Jakānu ierosināja disciplinārlietu.

Tagad Repše uzdevis VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītājai Nelijai Jezdakovai izvērtēt Laizāna un Kivļonoka atrašanos VID un amata pienākumu pildīšanas pieļaujamību, ievērojot pret viņiem izvirzītās apsūdzības noziedzīga nodarījuma izdarīšanā. Rezolūcijā Repše lūdz izvērtēt iespējas pieņemt lēmumu par abu ierēdņu atstādināšanu no amata. VID atbilde laikrakstam par to, kā rīkosies Jezdakova, piektdien bija atturīga. Šī rezolūcija tikšot nodota tai struktūrvienībai, kuras kompetencē ir rezolūcijā minētie jautājumi. Attiecīgā struktūrvienība izvērtēšot rezolūcijā minēto, un, visticamāk, par to tikšot sagatavota atbilde ministram.

VID vadībai uz ministra šonedēļ izdoto rezolūciju jāreaģē līdz 3.februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!