Nodoklis par saņemtajām dāvanām, kuru vērtība pārsniedz 1000 latu, ieviests, lai neļautu izvairīties no nodokļu maksāšanas, zem dāvinājuma patiesībā slēpjot komerciālus darījumus, norāda finanšu ministrs Einārs Repše (JL).

"Šāda regulējuma trūkums līdz šim ir novests līdz pat absurdam, jo uz atlīdzības bāzes darījumu attiecības tika raksturotas kā dāvinājums," Repšes viedokli pauž Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis.

"Izmaiņas likumā paredz sakārtot gadījumus, kad trešās personas sniedz atlīdzību, nemaksājot nodokļus par konkrēto pakalpojumu vai preču saņemšanu, un kuru attiecības raksturo naudas atlīdzība vai komerciāla darbība. Tāpēc šādu absurdu gadījumu novēršanas mehānisms būs attiecināms tikai uz konkrētiem gadījumiem, kad tiek sniegti, piemēram, nekustāmā īpašuma vai ievērojamu naudas summu dāvinājumi trešajām personām," skaidro Repše.

Lielākajai daļai iedzīvotāju nav pamata uztraukties, jo dāvinājumi, ko viņi saņem, nepārsniedz likumā noteikto apjomu, uzskata Repše. Tāpēc viņiem nav jāveic dāvanu uzskaitījums vai reģistrācija, ja "savstarpēji tiek pasniegtas dāvanas saprotamā veidā un apjomā".

Savukārt, ja Valsts ieņēmumu dienests (VID) konstatēs, ka kādas personas dzīvesveids neatbilst tās oficiālajiem ienākumiem, jo būs saņemti dāvinājumā, piemēram, nekustamie īpašumi vai ievērojamas naudas summas, tad būs likumīgs pamats vērsties pret ļaunprātīgiem gadījumiem un piedzīt nesamaksāto nodokli.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka izmaiņas likumā par IIN paredz, ka sākot ar šā gada 1. janvāri ar IIN tiek apliktas arī dāvanas, kuru vērtība pārsniedz 1000 latus. Nodoklis nav jāmaksā, ja dāvinātāju ar dāvanas saņēmēju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei, piemēram, mātes vai tēva brālis vai māsa, pašas fiziskās personas brāļa vai māsas bērni u.tml..

Savukārt no citām fiziskajām personām saņemtās dāvanas ar IIN apliek, ja no vienas fiziskas personas taksācijas gadā saņemto dāvanu vērtība ir virs 1000 latiem. Turklāt ar IIN tiks aplikta tikai pārsnieguma summa no katras personas dāvinājuma taksācijas gada laikā.

Personai, saņemot dāvinājumu, kas vērtīgāks par 1000 latu, līdz taksācijas gada 1. aprīlim ir jāsniedz gada ienākumu deklarācija un jāiemaksā aprēķinātais IIN VID norādītajā kontā. Nodokļa maksātājam ir pašam jānovērtē dāvinājumu vērtība.

Ar šo nodokli valdība cer šogad iekasēt 3,1 miljonu latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!