Saskaņā ar finanšu ministra Einara Repšes (JL) rīcībā esošo informāciju "drošības caurums" Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācijas sistēmās, pa kuru, iespējams, nezināmu personu rīcībā nonākuši aptuveni 7,4 miljoni dokumentu, izmantots jau no pagājušā gada, pirmdien žurnālistiem pauda ministrs.

Viņš atzina, ka saistībā ar datu noplūdi VID ir izveidojusies ārkārtēja situācija, kas rūpīgi jāizmeklē tiesībsargājošām iestādēm.

Repše norādīja, ka pašlaik "drošības caurums" VID sistēmās ir aizlāpīts, un tālāka datu noplūde patlaban vairs nedraud. Tiesībaizsardzības un drošības iestādes, kā arī paša VID pārstāvji izmeklē notikušo, taču patlaban esot pārsteidzīgi teikt, kurš varētu būt atbildīgs par šo rupjo pārkāpumu, sacīja Repše, vienlaikus uzsverot, ka kopumā par visu VID notiekošo ir atbildīga tā vadība.

Jau vēstīts, ka VID piektdien paziņoja, ka no tā sistēmām noplūduši dati, savukārt raidījums "de facto" svētdien ziņoja, ka informācijas noplūde notikusi no VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), pa kurā izveidotu "drošības caurumu" trīs mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apjomā.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, raidījums uzzināja no cilvēku grupas, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju. Šīs organizācijas pārstāvis raidījumu e-pastā informējis, ka, pēc viņa rīcībā esošām ziņām, caurums izveidots pēc ļoti augstas VID amatpersonas norādījuma. "Caurums" bijis ģeniāli vienkāršs, un tas atradās visu acu priekšā, visticamāk jau no pirmās EDS dienas. Jebkuru EDS dokumentu pat anonīms web lietotājs varēja lejupielādēt bez autorizācijas.

Šā gada 3. vai 4. februārī EDS "caurums" esot aiztaisīts, bet VID 6.februārī uzrakstījis iesniegumu Valsts policijai, kura pagājušajā nedēļā uzsākusi kriminālprocesu.

Saskaņā ar "de facto" sniegto informāciju, starp noplūdušajiem datiem ir ziņas par daudzu privātu un valsts uzņēmumu darbiniekiem, viņu ienākumiem un nomaksātajiem nodokļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!