Foto: LETA

Pašreizējais biedrības "Latvijas attīstībai" vadītājs Einars Repše izstāsies no "Vienotības".

Gan Repše, gan arī Edgars Jaunups, kurš kopā ar Repši darbojas biedrībā "Latvijas attīstība", nule kā atsūtījuši iesniegumus par izstāšanos no "Vienotības", portālam "Delfi" apstiprināja partijas pārstāve Laila Timrota.

Pirmdien par iesniegumiem tiks informēta partijas valde.

Repše televīzijā aktīvi reklamē biedrības vīziju par valsts attīstību, līdz ar to radot diskusiju, vai šīs reklāmas izdevumus, viņam esot "Vienotības" biedra statusā, nevar ieskaitīt šīs partijas izdevumos.

Tāpat Repše aizvadītajā nedēļā apstiprināja, ka tagadējās biedrības aktīvisti startēšot arī 12. Saeimas vēlēšanās.

Repše "Vienotības" vadītājai Solvitai Āboltiņai, kā arī partijas valdei adresētā vēstulē norāda, ka raksta saistībā ar jautājumiem, kas pēdējā laikā aktualizējušies publiskajā telpā, īpaši saistībā ar biedrību "Latvijas attīstībai", tās iecerēto darbību un viņa paša nākotnes plāniem Latvijas politikā.

Repše atzīmē, ka viņa vadītā biedrība intensīvi strādā pie Latvijas attīstības platformas, kuru "piemērotā brīdī" plānots piedāvāt arī plašākai sabiedrībai izvērtēšanai un iedzīvināšanai.

"Tā kā dzīvojam demokrātiskā sabiedrībā, lai noteiktu programmu un priekšlikumus varētu sekmīgi ieviest dzīvē, tie agrāk vai vēlāk jānodod vispārējai apspriešanai un balsošanai, lai iegūtu mandātu šo ideju īstenošanai. No tā automātiski izriet, ka biedrības "Latvijas attīstība" paspārnē izstrādātos un izdiskutētos priekšlikumus būs nepieciešams piedāvāt Saeimas vēlēšanās, iesniedzot arī to cilvēku sarakstu, kas šīs idejas atbalsta, ir piedalījušies to izstrādē un ir gatavi tās praktiski īstenot valsts pārvaldes struktūrās," norāda Repše.

Tā kā iesniegt programmatiskus dokumentus un sarakstus uz Saeimas vēlēšanām var tikai oficiāli reģistrētas politiskas partijas, biedrībai nāksies paralēli organizācijai "Latvijas attīstībai" izveidot arī "labēju, uz Latvijas straujāku attīstību orientētu politisko partiju," norāda politiķis.

Tāpēc,diemžēl radīsies konflikts ar spēkā esošu likumu, kas neļauj vienai personai darboties vairākās politiskās partijās vienlaicīgi.

"Tikai un vienīgi šis iemesls ir par pamatu tam, ka lūdzu pieņemt manu izstāšanos no politiskās partijas "Vienotība". Arvien atbalstu tos "Vienotības" programmas un politikas aspektus, kas vērsti uz Latvijas straujāku attīstību un ceru, ka mūsu organizācijas sekmīgi sadarbosies nākotnē, atbilstoši to izvirzītajām idejām un politiskajām programmām," raksta Repše.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) žurnālistiem pirmdien teica, ka respektē Repšes lēmumu izstāties no "Vienotības", jo "viņa sabiedriskā un politiskā darbība jau labu laiku liecina par citu ceļu", ko apliecina biedrība, kas potenciāli pārtaps jaunā partijā.

"Tā ir izvēle, ko mēs respektējam," teica premjers.

Savukārt Jaunups jau pagājušajā nedēļā apliecināja, ka izstāsies no "Vienotības".

Viņš atzina, ka biedrība ļoti nopietni strādā, pulcē cilvēkus un darbojas ar domu, ka, ļoti iespējams, startēs nākamajās Saeimas vēlēšanās.

Jaunups ir pārliecināts, ka biedrības rullītis televīzijā, kurā iedzīvotāji tiek aicināti sniegt idejas par valsts attīstību, netiks pieskaitīts "Vienotības" priekšvēlēšanu laika tēriņiem gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

Biedrība "Latvijas attīstībai" tika izveidota pērn martā. Dibinātāju vidū ir Repše, uzņēmēji Olafs Berķis un Valērijs Belokoņs,  Jaunups, no "Jaunā laika" izslēgtais Repšes līdzgaitnieks Dans Titavs, miljonāri Donāts Vaitaitis un Uldis Mierkalns, "Vienotības" priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs Ainārs Ščipčinskis, kādreizējais aģentūras LETA valdes priekšsēdētāja vietnieks Agris Strautnieks, kā arī tiesību eksperte, bijusī Repšes padomniece Baiba Fromane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!