Par pagājušā gada rudenī starp "Digitālo Latvijas radio un televīzijas centru" (DLRTC) un Lielbritānijas kompāniju "Kempmayer Media Ltd." (KML) noslēgto, daudzmiljonu vērto digitālās televīzijas ieviešanas līgumu jau sen vajadzēja ierosināt krimināllietu, svētdien Latvijas Televīzijas tiešaridē paziņoja Ministru prezidents Einars Repše ("Jaunais laiks").

Viņš nepārprotami lika saprast, ka no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sagaida krimināllietas ierosināšanu jau tuvākajā laikā.

Pēc Repšes domām, krimināllieta ir jāierosina, jo līgums noslēgts "acīmredzami pretēji Latvijas valsts interesēm", un tajā saskatāmas korupcijas pazīmes.

Premjers uzsvēra, ka ir jāizmanto visi iespējami resursi, lai šajā lietā noskaidrotu vainīgos. Viņš ir pārliecināts, ka tie ir Latvijā labi pazīstamas personas.

Repše šīs lietas risināšanā cer "uz drīziem rezultātiem" KNAB darbā.

Premjers solīja, ka Latvija rīkosies, lai pret valsti netiktu vērstas kārtējās miljonu sankcijas, kas paredzētas līgumā ar KML. Viņš gan atzina, ka "soļi jāsper uzmanīgi", jo pretējās puses rīcībā ir tai labvēlīgie līguma nosacījumi.

Jau ziņots, ka 2000.gada sākumā VAS "Latvijas valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) izveidoja meitas uzņēmumu DLRTC digitālās televīzijas ieviešanai. Lai īstenotu šo projektu, DLRTC rīcībā tika nodoti 23% LMT kapitāldaļu, kuru vērtība, pēc ekspertu viedokļa, varētu būt no 150 līdz 200 miljoniem ASV dolāru (ap 86 līdz 114 miljoniem latu).

Pagājušā gada rudenī DLRTC, neinformējot valdību, noslēdza 30 miljonu latu vērtu līgumu ar Lielbritānijas kompāniju par digitālās televīzijas ieviešanu.

DLRTC noslēgto līgumu izvērtēja LVRTC padome, kura nolēma ierosināt valdībai apsvērt vairākus tālākas rīcības variantus saistībā ar digitālās televīzijas projekta īstenošanu, tai skaitā apsverot iespēju pārdot DLRTC akcijas vai arī panākt DLRTC un KML līguma grozīšanu Latvijas valsts interešu ievērošanai.

Vēl pirms LVRTC padomes priekšlikumu saņemšanas Repše izdeva rezolūciju, kurā pieprasīja atstādināt uzņēmuma padomi un iecelt jaunu, kas arī tika izdarīts.

Jaunā LVRTC padome savā pirmajā sēdē pieprasīja no LVRTC panākt, lai tās meitas kompānija DLRTC nekavējoties sāk sarunas ar britu kompāniju par līguma nosacījumu grozīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!