Nākamnedēļ gaidāmajā valdības sēdē finanšu ministrs Einars Repše (JL) ministrus rosinās tomēr noteikt striktākus kritērijus prēmiju izmaksas atļaušanai valsts uzņēmumos, atzina ministra pārstāvis Aleksis Jarockis.

Plānots, ka 30.martā Ministru kabinetā tiks izskatīti noteikumi par to kapitālsabiedrību sarakstu, kuras 2010.gadā un 2011.gadā drīkst izmaksāt prēmijas, naudas balvas, pabalstus un veikt citu materiālo stimulēšanu.

Iepriekš valdības komiteja akceptēja atļauju prēmijas izmaksāt 20 valstij piederošos uzņēmumos.

Kā norādījis Repše, sākotnēji bija plānots, ka sarakstā tiks iekļautas kapitālsabiedrības, kas atbilst pieciem kritērijiem, kuru izpildes gadījumā drīkst izmaksāt prēmijas.

Uzņēmumam nevarēja būt nodokļu parādu valsts vai pašvaldību budžetam, attiecīgi 2009.gadā ir bijusi peļņa, lielāka par 500 000 latu, vai peļņas nav bijis, bet zaudējumi plānoti, lai īstenotu kapitālsabiedrības attīstības (investīciju) programmu, un tie nav radušies valdes prettiesiskas darbības vai bezdarbības dēļ.

Tāpat kapitālsabiedrība konkurē starptautiskajā vai vietējā tirgū, kapitālsabiedrība nesaņem dotāciju no valsts vai pašvaldību budžeta pamatfunkciju veikšanai, bet pašu kapitāla rentabilitāte ir lielāka par 4%.

Pēc starpinstitucionālās sanāksmes, kurā piedalījās vairāku ministriju speciālisti, kapitālsabiedrību pārstāvji, darba dēvēju un ņēmēju interešu pārstāvji, tika pieņemts lēmums paplašināt kapitālsabiedrību sarakstu no piecām kapitālsabiedrībām uz 20 un iekļaut sarakstā tās kapitālsabiedrības, kas atbilst tikai četriem kritērijiem no pieciem.

Tāpēc Repše uzskata, ka valdības sēdes laikā būs jāatgriežas pie šī jautājuma, lai detalizēti izvērtētu visas kapitālsabiedrības, kas papildus tika iekļautas kapitālsabiedrību sarakstā starpinstitūciju sanāksmē, jo par papildu atlīdzības piešķiršanu kapitālsabiedrībā strādājošiem varētu spriest tikai tad, ja tiks izpildīti pilnībā visi pieci noteikumu kritēriji.

Ministrs atgādinājis, ka, gatavojot šā gada budžetu, ņemot vērā valsts ekonomisko situāciju, Finanšu ministrija rosināja 2010.gadā un 2011.gadā valsts kapitālsabiedrībās aizliegt izmaksāt prēmijas un naudas balvas, kā arī neveicināt materiālo stimulēšanu, taču Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir pieņēmusi pretējo lēmumu.

Papildu jautājums ir par dalīto atalgojumu kapitālsabiedrībās, kas tika skatīts Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā.

Repše vēstulē atbildīgajai Saeimas komisijai jau norādījis, ka ministrija neatbalsta priekšlikumu turpmāk noteikt atsevišķu mēnešalgu par darbu valdē un papildu atsevišķu mēnešalgu par darbu kapitālsabiedrībā tiem valdes locekļiem, kuri vienlaicīgi ieņem arī citu amatu kapitālsabiedrībā. FM vērš uzmanību, ka gadījumā, ja valdes loceklim normatīvos aktos noteikto mēnešalgu nav plānots samazināt, tad palielināsies kapitālsabiedrību valdes locekļu mēnešalga, salīdzinot ar patlaban esošo.

Ministrija uzskata, ka būtu saglabājama patlaban esošā kārtība, kad Ministru kabinets nosaka vienotu mēnešalgu par darbu valdē un kapitālsabiedrībā, kuras maksimālais apmērs ir ierobežots ar konkrētu koeficientu.

Tai pat laikā atbalstāms ir priekšlikums noteikt atšķirīgu mēnešalgu tiem valdes locekļiem, kuri neieņem citu amatu kapitālsabiedrībā. Šajā gadījumā valdes locekļiem, kuri neieņem citu amatu kapitālsabiedrībā, tiek rosināts noteikt uz pusi mazāku mēnešalgu nekā tiem, kuri ir valdes locekļi un ieņem citu amatu kapitālsabiedrībā.

Kā ziņots, valdības komitejas apstiprinātajā uzņēmumu sarakstā iekļauta VAS "Latvijas Dzelzceļš", SIA "LDz Cargo", SIA "LDz ritošā sastāva serviss", SIA "LDz apsardze", SIA "LDz infrastruktūra", AS "Latvenergo", AS "Augstsprieguma tīkls", AS "Sadales tīkls", VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"".

Tāpat prēmijas iespējamas AS "Latvijas Autoceļu uzturētājs", VAS "Latvijas Valsts meži", VAS "Latvijas Pasts", VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", VAS "Elektronisko sakaru direkcija", VAS "Latvijas Gaisa satiksme", VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija", VAS "Autotransporta direkcija", VAS "Latvijas Jūras administrācija", SIA "Getliņi Eko" un SIA "Rīgas ūdens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!