Foto: LETA

Biedrība "Latvijas attīstībai" par savu prioritāti izvirzījusi uzņēmīguma veicināšanu un valsts pārvaldes modeļa maiņu, trešdien notikušajā forumā norādīja biedrības vadītājs Einars Repše.

Biedrības dibinātājs Edgars Jaunups foruma dalībniekus informēja par ekspertu sagatavotajiem ierosinājumiem pārejai uz attīstību veicinošu valsts pārvaldes modeli, kas paredz efektivizēt valdības un Saeimas darbu, piešķirt lielākas pilnvaras Valsts prezidentam un Ministru prezidentam, centralizēt valsts institūciju darbu.

Kā informēja biedrībā, pēc Jaunupa teiktā, valdībai ir jāstrādā kā vienotai un atbildīgai komandai, tāpēc Ministru prezidentam jābūt plašākām pilnvarām valdības veidošanā, kā arī iespējai sasaukt jaunas Saeimas vēlēšanas, ja parlamenta darbība kļūst "nekonstruktīva un valstij būtiski lēmumi iestieg politiskos ķīviņos".

Savukārt Ministru kabinetam "no dokumentu pārstrādāšanas mašīnas jāpārtop par attīstības politikas veidotāju, tāpēc ierosinām valdībai turpmāk lemt par valstij stratēģiskiem jautājumiem un tikai nepieciešamības gadījumā pieaicināt ekspertus no malas", skaidroja Jaunups.

Biedrības "Latvijas attīstībai" izstrādātajos priekšlikumos paredzēts mainīt Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību, nosakot, ka ievēlēšanai nepieciešamas vismaz divas trešdaļa Saeimas deputātu balsu vai parlamenta un pašvaldību deleģētu pārstāvju balsu vairākums, ja deputāti prezidentu ievēlēt nespēj.

"Mērķtiecību un saliedētas komandas garu" valdības darbā iecerēts panākt, ļaujot Ministru prezidentam iecelt ministrus savā valdībā, saskaņojot ministru kandidatūras ar prezidentu. Savukārt, lai nodrošinātu efektivitāti valsts pārvaldes institūciju darbā, iecerēts pāriet uz mērķorientētu darba plānošanu - ar lielāku atbildību institūciju vadītājiem un brīvāku rīcību ar piešķirto algu fondu.

Foruma galvenais vēstījums bija "Attīstības pamatā - Latvijas uzņēmumi", jo uzņēmīgi cilvēki, pēc biedrības domām, ir vienīgā cerība Latvijas pastāvēšanai. Savukārt nozīmīgas pārmaiņas valsts pārvaldē ir obligāts nosacījums pārvaldes kvalitātes atjaunošanai un tam, lai būtu iespējams pārtraukt ieilgušo stagnāciju. Nepieciešamas pārmaiņas veselības aprūpē, izglītībā, nodokļos un citās jomās, lai valsts nonāktu līdz mērķtiecīgai attīstībai, ko var panākt, tikai nodrošinot kvalitatīvu valsts pārvaldi un atbalstot uzņēmīgus cilvēkus, norāda biedrības pārstāvji.

Foruma dalībniekus - uzņēmējus, Latvijas uzņēmumu īpašniekus, valsts iestāžu vadītājus un dažādu nozaru ekspertus - uzrunāja Repše un Jaunups, biedrības ekonomikas darba grupas eksperti Uldis Osis, Mārtiņš Bondars un Guntars Kokorevičs, kā arī Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas vadītājs Jānis Ikstens.

Vairums no foruma dalībniekiem līdz šim aktīvi piedalījušies biedrības "Latvijas attīstībai" organizētajās diskusijās. Kopš pagājušā gada marta, kad biedrība tika dibināta, noticis ap 150 šādu diskusiju. Biedrībā ir izveidotas divas ekspertu darba grupas - viena izstrādā valsts pārvaldes reformas projektu, otra - ekonomikas attīstības programmu.

Savukārt 17.septembrī Rīgā notiks foruma otrā daļa, kurā starptautiski eksperti dalīsies ar savu pieredzi par attīstības lēmumiem, kas savā laikā tikuši pieņemti citās pasaules valstīs, un to sekām.

Kā ziņots, biedrība "Latvijas attīstībai" tika izveidota 2012.gada martā ar mērķi iniciēt diskusiju par Latvijai un tās cilvēkiem nozīmīgiem jautājumiem. Biedrības dibināšanā piedalījās Repše, Edgars Jaunups, Dans Titavs, uzņēmēji Olafs Berķis un Valērijs Belokoņs un citi. Biedrība plāno pārtapt politiskā partijā un startēt 2014.gadā plānotajās 12.Saeimas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!