Foto: LETA

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) trešdien, 19. februārī, ir iesniegusi prasību Siguldas Jaunās pils restaurācijas darbu īstenotājiem, lai tie paskaidrotu situāciju par pērnā gada jūlijā notikušu ugunsgrēku restauratoru darbnīcā, kurā gājušas bojā nozīmīgas pils interjera vērtības, portālu "Delfi" informēja NKMP Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris.

Par šo ugunsgrēku NKMP uzzināja tikai, saņemot informāciju no Siguldas novada pašvaldības, kad ar pusgada novēlošanos Siguldas Jaunās pils restaurācijas darbu īstenotājs pilnsabiedrība "RERE būve 1" ir sniedzis informāciju pašvaldībai par 2019. gada 11. jūlijā notikušo ugunsgrēku.

Ugunsgrēks noticis apakšuzņēmēja SIA "RERE meistari" darbnīcā.

"Prasām dokumentāciju un detalizētāku informāciju, kas tad no tās Siguldas Jaunās pils interjera pie viņiem atradās, lai zinātu, vai ir kas daļēji restaurējams," portālam "Delfi" norādīja Asaris.

Asaris pauda cerību, ka restaurācijas darbu īstenotāji "nevilks garumā atbildes sniegšanu, jo to prasījusi bija arī Siguldas dome".

Kad tiks saņemta informācija, tad varēs lemt par turpmāko, jo "mūsu rīcībā nav informācijas par to, kādas detaļas viņi no Siguldas Jaunās pils ir pārvietojuši uz turieni," norādīja Asaris.

Ņemot vērā, ka minētais ugunsgrēks ir noticis Rīgā SIA "RERE būve 1" apakšuzņēmēja SIA "RERE meistari" darbnīcā, kur daļa Siguldas Jaunās pils interjera elementi tika restaurēti un būvuzņēmējs nav informējis par notikušo ugunsgrēku, arī Siguldas novada pašvaldība ir pieprasījusi būvniekam paskaidrojumus par notikušo, kā arī par to, kāpēc pašvaldība informēta tik novēloti, portālam "Delfi" apstiprināja pašvaldībā.

Būvnieks ir lūdzis pašvaldībai pagarināt termiņu, kurā sniegt paskaidrojumus un atsūtīt to nedēļas laikā.

Pašvaldībai arī zināms, ka Siguldas Jaunās pils restaurējamie interjera elementi tiek atjaunoti četrās dažādās darbnīcās Rīgā.

Saskaņā ar uzņēmēja sākotnēji pausto informāciju pašvaldībai ir zināms, ka Siguldas Jaunās pils vērtīgākie priekšmeti ir saglabājušies un lielākā un vērtīgākā daļa nav cietuši, piemēram, svētku zāles paneļi, svētku zālē unikālās intersijas tehnikā izstrādātās četras kompozīcijas, kā arī koka kāpnes un gleznas.

Siguldas pašvaldība portālam "Delfi" apstiprināja, ka SIA "RERE meistari" informējuši, ka ugunsgrēkā sadeguši dekoratīvie radiatoru paneļi, garderobes sienu paneļi, kā arī lasītavas sienu paneļi.

Pašvaldība ir saņēmusi apstiprinājumu no uzņēmuma par to, ka zaudētās kultūras vērtības tiks izgatavotas no jauna un līdzvērtīgas esošajām.

Saņemot informāciju par notikušo, pašvaldība lūgusi arī vadlīnijas NKMP interjera objektu atjaunošanā un zaudēto objektu vērtības noteikšanā.

Siguldas Jaunā pils celta 1878. gadā neogotikas stilā kā Siguldas pilsmuižas īpašnieku Kropotkinu dzīvojamā māja.

Līdz mūsdienām saglabājušās vairākas muižas kompleksa ēkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!