Noslēgusies Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) grāmatu krātuves – repozitārija – rekonstrukcija Rīgas rajona Ropažu pagasta Silakrogā, kur apdzīvotā vietā priežu mežā savulaik bija slepens padomju armijas militārs objekts ar dažādām būvēm – arī maskētiem pazemes bunkuriem, kuros glabātas kaujas raķetes un citi ieroči.
No ārpuses tie atgādina ar zāli apaugušus uzkalnus. Viens bunkurs, kas sadalīts divos līmeņos, tagad ir kļuvis par reti pieprasītu grāmatu un periodikas rezerves eksemplāru glabātavu. Repozitārijs ir speciāla mazpieprasīta izdevumu glabātava, kas pieņem grāmatas no dažādām bibliotēkām.

Mūsdienu prasībām atbilstīgas grāmatu krātuves izbūve, tāpat kā Latvijas publisko bibliotēku digitalizācija, ietilpst LNB projektā "Gaismas tīkls", un no valsts budžeta repozitārija iekārtošanai piešķirti gandrīz 810 168 lati.

Līdz 1996.gadam LNB reti izmantojamu grāmatu un periodikas krātuves atradās vairākās nepiemērotās vietās Ikšķilē, Pierīgas un pilsētas centra pagrabos. Tagad rezerves fonds glabāšana realizēta vienuviet, ievērojot mitruma un temperatūras noteiktu režīmu.

Pirms armijas bunkura pielāgošanas citai funkcijai tika veikta objekta un teritorijas pārbaude pret sprādzienbīstamām, radioaktīvām, ķīmiskām un bakterioloģiskām vielām. Pēc ekspertu ieteikuma elektrisko apkuri pērn tika nolemts aizstāt ar gāzi. Tas bija vajadzīgs, lai augu gadu glabātavā varētu nodrošināt vienādu mikroklimatu, skaidro valsts aģentūras "Jaunie "Trīs brāļi"" projektu vadītājs Juris Ozols. Virszemes grāmatu krātuves korpuss ir atvērts kopš pagājušā gada, bet pazemes bunkurs nodots ekspluatācijā šī gada 2.novembrī.

"Visās valstīs, kur darbojas nacionālo bibliotēku struktūra, ir nepieciešamība saglabāt nepieprasītās literatūras rezervi, lai palīdzētu komplektēt citas bibliotēkas, iesaistītos starptautiskā grāmatu apmaiņā, nodrošinātu pētniecisko darbu. Reti izmantojamas grāmatas var pasūtīt jebkurš bibliotēkas lietotājs. Klientu apkalpošana repozitārija telpās nav paredzēta. Dažu stundu laikā grāmatas tiek nogādātas Rīgā un ar LNB starpniecību var tikt nosūtītas uz citu bibliotēku, no kurienes saņemts pieprasījums," repozitārija nozīmi pamato LNB direktors Andris Vilks.

Silakroga krātuvē izveidota pagaidu glabātava arī topošā Laikmetīgās mākslas muzeja krājumam. Repozitārija teritorijā paredzēts izveidot arī papīra un grāmatu restaurācijas centru visiem Baltijas valstu arhīviem, muzejiem un bibliotēkām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!