Foto: EPA/Scanpix/LETA
Otrdien, 21. decembrī, Ministru kabineta sēdē apstiprināti grozījumi kompensējamo medikamentu un medicīnas ierīču apmaksas noteikumos, paredzot iekļaut reto slimību ārstēšanai paredzētos līdzekļus zāļu kompensācijas sistēmā.

Kā portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM), izmaiņas nepieciešamas, jo secināts, ka līdzšinējā sistēmā, kad reto slimību ārstēšanai paredzētos medikamentu iepirkumus veic Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS), nav pietiekamas elastības, ienākot tirgū jaunam, lētākam medikamentam pie noteiktas diagnozes un jau ar kompensētu aktīvo zāļu vielu. Tāpat ir apgrūtināta zāļu pieejamība, jo pacients šobrīd zāles var saņemt tikai BKUS.

Tādēļ, lai uzlabotu pašreizējo sistēmu, tiek izveidots atsevišķs vienots kompensējamo zāļu saraksts reto slimību pacientiem. Ministrijas ieskatā šāda kompensējamo zāļu nodrošināšanas kārtība veicinās procesa caurskatāmību, jo, lai uzsāktu apmaksu no valsts budžeta līdzekļiem, par visām reto slimību ārstēšanai paredzētajām zālēm būs nepieciešams Zāļu valsts aģentūras izmaksu efektivitātes atzinums.

Zāļu ražotājiem un pacientiem būs skaidri noteikumi zāļu iekļaušanai, kā arī pārrunu ceļā ar ražotāju valstij būs iespēja panākt pēc iespējas zemāku cenu, kā arī ļaus sarakstā iekļaut gan jaunas zāles, gan paplašināt pacientu loku jau iepriekš sarakstā iekļautām zālēm. Šāda kārtība uzlabos arī plānošanu un padarīs elastīgāku finanšu plūsmu, vienlaikus sekmējot racionālu un elastīgu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, kā arī uzlabos un atvieglos pacientiem zāļu pieejamību – zāles pacienti varēs saņemt tuvāk savai dzīvesvietai aptiekā, uzsver VM.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumi precizē kārtību attiecībā uz C sarakstā iekļauto zāļu apmaksu, nosakot, ka zāļu kompensācija tiek nodrošināta visiem pacientiem pēc tiesiskās vienlīdzības principa, skaidro ministrijā.

Grozījumi paredz precizēt kārtību zāļu cenu pārskatīšanai reizi ceturksnī, kā arī veikt arī redakcionālus precizējumus, lai svītrotu novecojušas normas vai novērstu to dublēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!