Foto: LETA

Ventspils Augstskolas (VeA) rektore Gita Rēvalde vēršas tiesā pret Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieku Jāni Vītoliņu par goda un cieņas aizskaršanu, informēja Rēvalde.

Rektore norādīja, ka Vītoliņš sniedzis apmelojošu informāciju par viņu, sakot, ka VeA nelikumīgi iztērēti pašvaldības līdzekļi vismaz 10 tūkstošu eiro apmērā.

Rēvalde uzsvēra, ka Vītoliņa paustās un publicētās ziņas tika izplatītas gan reģionālajā presē - laikrakstā un portālā "Ventas balss" -, gan visas valsts līmeņa ziņu portālā - "Apollo" -, kuru auditorija kopā ir mērāma miljonos. Līdz ar to rektores reputācijai ir nodarīts neatgriezenisks un paliekošs kaitējums.

Viņa prasa atsaukt apmelojumus un sniegt mantisku kompensāciju.

Rēvalde skaidroja, ka augstskolas finansiālās un saimnieciskās darbības atbilstību normatīvajiem aktiem 2013., 2014. un 2015.gadā ir pārbaudījis neatkarīgs zvērināts revidents, kas nav konstatējis neatbilstības. Arī Ventspils pilsētas domes 2016.gada 4.aprīlī izveidotās revīzijas darba grupas 2016.gada 24.maija sagatavotajā revīzijas ziņojumā esot norādīta informācija par konstatētajām neatbilstībām augstskolas finanšu dokumentos, augstskolas un Ventspils pilsētas pašvaldības sadarbības līguma izpildē, tomēr konkrētas neatbilstības un pārkāpumi nav tikuši konstatēti. Pēc Rēvaldes domām, tas norāda uz to, ka atbildētāji tendenciozi ir izmantojuši nepatiesu informāciju savu mērķu sasniegšanai - VeA rektora nomaiņa, izplatot apmelojošas, nepatiesas ziņas.

Rēvalde piemetināja, ka Vītoliņš apmelojošu informāciju par viņu sniedza kā Ventspils pašvaldības oficiāla amatpersona, pārstāvot Ventspils pilsētas domi, tādējādi līdzatbildētājs ir arī Ventspils pilsētas dome.

Jau ziņots, ka VeA Satversmes sapulce 25.maijā sēdē pieņēma lēmumu atcelt no rektora amata VeA rektori Rēvaldikā uzticību zaudējušu. Viņa vērsās Administratīvajā rajona tiesā, lai pārsūdzētu augstskolas Satversmes sapulces lēmumu par atcelšanu no amata.

Rēvalde atsaucas uz likuma normām, norādot, ka augstskolas Satversmes sapulce lēmusi ārpus savas kompetences, jo rektoru atbilstoši var atcelt no amata pēc augstskolas Senāta vai izglītības un zinātnes ministra ierosinājuma, ja tā darbībā konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi.

Tāpat ziņots, ka Ventspils dome norādījusi, ka VeA nelikumīgi iztērēti pašvaldības līdzekļi vismaz 10 tūkstošu eiro apmērā un dome varētu neslēgt vienošanos par finansējumu augstskolai, jo nav pārliecības par naudas lietderīgu izlietojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!