Foto: DELFI
Rēzeknes pilsētas dome uz pagaidām nenoteiktu laiku atlikusi jautājuma skatīšanu par līdzfinansējuma piešķiršanu Latvijas okupētājvalsts - PSRS - varoņus slavinošās Jurija Sediševa grāmatas "Soveršonnoje imi bezsmertno" ("Viņu paveiktais nav aizmirstams") krievu valodā izdošanai.

Kā norāda Rēzeknes pilsētas pašvaldībā, minētā jautājuma skatīšana atlikta saistībā ar to, ka saņemts priekšlikums par grāmatas tulkošanu latviešu valodā, lai aplēstu iespējamās izmaksas, kā arī saistībā ar grāmatas līdzfinansēšanas priekšlikumiem, kas saņemti no vairākām nevalstiskajām organizācijām.

Jau ziņots, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) nosūtījis vēstuli Rēzeknes mēram Aleksandram Bartaševičam (SC), aicinot Rēzeknes domi nepieņem prettiesisku lēmumu un neatbalstīt finansējuma piešķiršanu okupācijas varoņus slavinošas grāmatas izdošanai.

Ministrija atgādina, ka Latvijas tiesiskais regulējums neparedz pašvaldības domei tiesības piešķirt finansējumu ideoloģiska satura iespieddarbu finansēšanai, vēl jo vairāk, ja darbā paustā ideoloģija būtiski atšķiras no Latvijas Republikas oficiālās nostājas. Šādas tiesības pašvaldībai nav paredzētas arī citos normatīvajos aktos.

Ministrs paudis nožēlu, ka atkal jau tiek izmantoti Latvijas vēstures traģiskie notikumi, lai apmelotu Latvijas valsti, kurinātu naidu un šķeltu sabiedrību. "Latvija Otrajā pasaules karā ir piedzīvojusi divas okupācijas - Padomju Savienības un nacistiskās Vācijas -, kad latviešu tauta pārdzīvoja necilvēciskas represijas un nepārtrauktu teroru. Latvijas iedzīvotāji pretēji starptautiskajām tiesībām tika nelikumīgi mobilizēti un piespiesti pievienoties vienas vai otras valsts bruņotajiem spēkiem," pauda Naudiņš.

Naudiņš uzsvēris, ka ministrija arī turpmāk rūpīgi sekos līdzi, lai visās pašvaldībās tiktu ievērots tiesiskums.

Grāmatā ir apkopotas īsas to PSRS varoņu biogrāfijas un fotogrāfijas, kas 1944.-1945.gadā Sarkanās armijas rindās piedalījās cīņās par Latvijas atbrīvošanu no nacistiskās Vācijas karaspēka un krita vai arī pēc tam dzīvoja un mira Latvijas teritorijā. Grāmatas vāku rotā Georgija lentīte.

Jautājumu par 3800 eiro līdzfinansējuma piešķiršanu minētās grāmatas izdošanai bija plānots skatīt, pamatojoties uz Latgales Kultūras centra izdevniecības iesniegumu.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (SC) iepriekš paudis nostāju, ka grāmatas izdošana ir atbalstāma, jo tā atgādina par vēsturi pilsētā, kurā daudzi ir cietuši no fašistiskā režīma. Turklāt grāmatā esot nevis vēstures traktējumi, bet gan cilvēku biogrāfijas.

Pēc izdevēju domām, grāmata varētu kļūt par nozīmīgu informācijas avotu kara un vēlākā laika notikumu vēstures skaidrošanā un izprašanā. Grāmatu plānots izdot 500 eksemplāru tirāžā.
Grāmata vienreiz jau bijusi izdota 2010.gadā. Tagad tās saturs ir papildināts un atjaunots.
Grāmatu plānots nodot arī pašvaldības un skolu bibliotēkām un izmantot kā reprezentācijas materiālu.

Jautājumu par to, vai pašreizējā starptautiskajā politiskajā situācijā pašvaldībai ar nodokļu maksātāju līdzekļiem būtu jāatbalsta okupācijas valsts varoņus slavinošas grāmatas izdošana un pilsētas un skolu bibliotēku apgāde ar to, aktualizējusi Saeimas deputāte Līvija Plavinska (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!