Foto: LETA
Rēzeknes pilsētas dome ar balsu vairākumu nolēmusi piešķirt pašvaldības sociālajam dienestam papildu 4050 eiro finansējumu materiālā atbalsta sniegšanai Otrā pasaules kara dalībniekiem - pa 50 eiro katrai personai.

Kā informēja Rēzeknes pilsētas pašvaldībā, par minēto lēmumprojektu nobalsoja astoņi no klātesošajiem desmit deputātiem, divi tautas priekšstāvji balsojumā atturējās.

Finansējums materiālā pabalsta izmaksai 81 Otrā pasaules kara veterānam piešķirts no pašvaldības līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, pamatojoties uz Latvijas Antihitleriskās koalīcijas cīnītāju apvienības (LAKCA) Rēzeknes reģionālās nodaļas iesniegumu un atbalstāmo veterānu sarakstu.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (SC) norāda, ka Otrā pasaules kara antihitleriskās koalīcijas dalībniekus pašvaldība atbalstījusi arī iepriekš: "Diemžēl cilvēki, kuri drosmīgi cīnījās pret fašismu, nesaudzējot sevi, patlaban mūsu valstī ir aizmirsti. Katru gadu Rēzeknes pašvaldība atbalsta kara veterānus, kā arī Ļeņingradas blokādē cietušos, darba veterānus un bijušo koncentrācijas nometņu gūstekņus, un līdz šim nekādi iebildumi no varas struktūrām netika saņemti."

Līdzīgs atbalsts, bet mazākā apmērā katru gadu tiek piešķirts arī politiski represētajām personām. Viņiem piešķiramo līdzekļu apmērs ir mazāks, jo represētās personas saņem atbalstu no valsts.

Laikraksts "Latvijas Avīze" informē, ka pabalsta saņēmēju sarakstu sagatavojusi veterānu nevalstiskā organizācija "RRO LAKCA". Šajā sarakstā vismaz 29 personas dzimušas laika posmā no 1931. līdz 1943.gadam, tādēļ nemaz nevarētu būt Otrā pasaules kara dalībnieki. Savukārt pašvaldībā aģentūrai LETA paskaidroja, ka šie cilvēki esot vai nu Ļeņingradas blokādē cietušie, vai arī bijušo koncentrācijas nometņu gūstekņi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) padomnieks Jānis Eglītis pastāstīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ievēros normatīvo aktu prasības un gadījumā, ja lēmumu kāds apstrīdēs, ministrija to izvērtēs. Viņš skaidroja, ka pašvaldības ir autonomas un ministrija nevar aizrādīt par jau pieņemtiem lēmumiem. To varot darīt tikai vēl pirms lēmuma pieņemšanas.

"Lēmums ir pieņemts, ja kāds to apstrīdēs, tad ministrijas rīcībā būs iespēja to izvērtēt un lūgt arī pašvaldībai to pārskatīt," teica padomnieks.

Jau vēstīts, ka VARAM ir ieinteresējusi Rēzeknes domes vēlme šajā pavasarī piešķirt finansiālu atbalstu Otrā pasaules kara veterāniem. Ministrija šim nodomam pastiprinātu uzmanību pievērsusi, jo aizdomas rada cilvēku iespējamā dalīšana "pareizajos" un "nepareizajos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!