Pagājušajā nedēļā Rēzeknē konstatēti 123 gripas saslimšanas gadījumi, kas liecinot par gripas epidēmijas sākumu, informē Sabiedrības veselības aģentūra (SVA). Gripas vīrusa aktivitāte reģistrēta arī Jelgavas, Daugavpils un Jēkabpils reģionos un Rīgā, pērējā valsts teritorijā saslimšanas gadījumus ar gripu nekonstatē.
Pagājušās nedēļas laikā slimnīcās ievietoti 24 ar gripu saslimuši pacienti – 18 Rīgā, 6 Daugavpilī. Visvairāk ar gripu slimo bērni vecuma grupā no 4 līdz 15 gadiem, vismazāk pieaugušie vecumā vīrs 65 gadiem, portālu "Delfi" informēja SVA Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Laura Bundule.

Turklāt turpina palielināties arī saslimšanas gadījumu skaits ar akūtām elpošanas ceļu infekcijām. Slimo iedzīvotāji visās vecuma grupās, visā Latvijas teritorijā. Visaugstākā saslimstība ar akūtām elpošanas ceļu slimībām reģistrēta Gulbenes reģionā un Rīgā.

SVA informē, ka saslimšanu par epidēmisku sauc gadījumos, kad saslimšanu skaits nedēļa pārsniedz 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem, kā tas noticis Rēzeknē.

SVA informē, ka vispārējās izglītības iestāžu vidējais apmeklējums ir samazinājies vidēji līdz 80,6%. Izglītības iestādes vismazāk apmeklē bērni, kas dzīvo Jelgavas reģionā – tikai 60% skolēnu. Savukārt vislabākais apmeklējums ir Liepājas reģionā – gandrīz 93% skolēnu un 82% pirmsskolas vecuma bērni apmeklē savas mācību iestādes.

SVA epidemiologi un virusologi atgādina, ka nav pamata uztraukumam par gripas vīrusa izplatību, jo gripa Latvijā izplatās katru gadu un tas, ka gripa šogad sāka cirkulēt tikai janvārī, ir laika apstākļu izraisīta īpatnība, nevis gripas vīrusa izmaiņas.

Pēc laboratoriskajiem izmeklēšanas datiem šobrīd cirkulē A tipa gripas vīruss, kas ietverts arī šī gada pretgripas vakcīnā.

SVA atgādina, ka gripai raksturīgie simptomi ir: pēkšņs slimības sākums, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās un/vai drebuļi, nespēks, galvas sāpes, sāpes muskuļos, klepus, sāpes kaklā, apgrūtināta elpošana, iesnas.

Gadījumā, ja parādās minētie simptomi, SVA aicina vērsieties pēc palīdzības pie sava ģimenes ārsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!