Foto: Shutterstock

Attālināto mācību procesu desmit ballu skalā varētu novērtēt ar "septiņi", pauda Rēzeknes novada Izglītības pārvaldes vadītājs Guntars Skudra.

Šonedēļ 16 novada skolās notiek attālinātā mācīšanās 2080 skolēniem. Pirms attālinātās apmācības sākšanas mācību iestādes veica skolēnu aptauju, lai saprastu, cik daudz no viņiem nav iespējas mācīties attālināti. Pārdalot iekšējos resursus, liekot lietā humānās palīdzības veidā saņemtos datorus, tie nodrošināti gandrīz visiem skolēniem. Papildu datorus 1-.5.klašu skolēniem nodrošināja Izglītības un zinātnes ministrija, tuvākajās dienās tiks saņemti arī 6.-9.klašu skolēniem paredzētās viedierīces ar interneta pieslēgumu.

"Protams, pirmajās dienās bija dažādas situācijas, kas tika risinātas, jo attālinātā mācīšanās pēc klātienes mācīšanās metodēm ir jauna lieta gan skolotājiem, gan skolēniem, gan vecākiem, bet pamazām viss ieiet sliedēs. Pēc desmit punktu skalas es attālinātās mācīšanās procesa norisi varu vērtēt ar atzīmi septiņi, jo skolēniem jābūt vairāk patstāvīgākiem," atzina Skudra.

Savukārt novada pirmsskolas izglītības iestādēs (PII) bērnu skaits krietni samazinājies.

"Vecāki ārkārtējā situācijā izturas ļoti atbildīgi un izvēlas savus bērnus pieskatīt mājās, pašlaik mūsu PII ir līdz 100 bērniem. Pirmdien PII apmeklēja 70, otrdien 82, trešdien 85, bet šodien apmeklēja 79 bērni," informēja Izglītības pārvaldes vadītājs, piebilstot, ka savus bērnus uz bērnudārziem ved tie vecāki, kas nevar nodrošināt pieskatīšanu mājās, jo dodas uz darbu - tie ir medicīnas darbinieki, robežsargi, policisti, pārdevēji.

Parasti Rēzeknes novada PII apmeklē līdz 930 bērniem. Pašlaik neviens bērns neapmeklē Mākoņkalna, Uļjanovas un Nautrēnu bērnudārzus.

Pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Selecka pauda, ka novadā centralizēta skolnieku ēdināšana netiek nodrošināta, jo viņi atrodas pārāk plašā teritorijā, to būtu ļoti sarežģīti aptvert, un nav resursu tādu darbību veikšanai. Taču Sociālā dienesta darbiniekiem iespēju robežās ir uzdots kontrolēt, vai riska ģimenēs bērniem tiek nodrošināts pilnvērtīgs uzturs.

Trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm Rēzeknes novada Sociālais dienests izdala Labklājības ministrijas nodrošinātās pārtikas pakas "Eiropas atbalsta pakas vistrūcīgākajiem". Katru mēnesi šāda pārtikas paka tiek izsniegta katram trūcīgas un maznodrošinātās ģimenes loceklim.

Tāpat šīs ģimenes katru mēnesi saņem higiēnas līdzekļu paku.

Jau ziņots, ka līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Tika nolemts, kas neatkarīgi no to apmeklētāju skaita ir aizliegti visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšanas pulcējoties. Mācības Latvijas skolās tiek organizētas tikai attālinātā režīmā.

Tāpat valdība lēma ierobežot neorganizētu pulcēšanos kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās līdz vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus, kā arī lēma par citiem ierobežojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!