Satversmes tiesas (ST) lēmums, ar kuru Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam atzīta par neatbilstošu Satversmei, ir demokrātijas mācību stunda, sacīja Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs (V).

Politiķis uzsvēra, ka pieņemtais lēmums ir jārespektē. Ar šādu ST lēmumu kā vienu no scenārijiem novadā esot rēķinājušies.

"Tā ir ļoti laba demokrātijas mācību stunda visiem līmeņiem," komentēja Švarcs.

Viņš uzskata, ka ne Saeimas deputāti, ne valdības pārstāvji nedrīkst sevi uzskatīt par visgudrajiem un pieņemt lēmumus, nerunājot un nekonsultējoties. Pakārtoti tā ir demokrātijas stunda arī pašvaldībām, klāstīja domes priekšsēdētājs.

Viņš uzsvēra, ka jau iepriekš ir aicinājis pārcelt vēlēšanu norisi gan saistībā ar pašvaldību sūdzību nonākšanu ST, gan Covid-19 izplatību, taču viedoklis netika sadzirdēts. Pārceļot vēlēšanas, būtu iespējams sagaidīt gan ST lēmumus, gan lielāku vakcinēšanas pret Covid-19 aptveri, pārliecināts politiķis.

Švarcs atzina, ka tagad ir jāsagaida likumdevēja lēmums par izmaiņām likumā, kā arī Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums par vēlēšanu apturēšanu novadā. Pašvaldībai būs jāinformē arī iedzīvotāji. Vienlaikus esot skumji apzināties, cik resursu ir ieguldīts priekšvēlēšanu aktivitātes un sagatavošanas procesā.

Šonedēļ ir apstiprināta arī jaunveidojamā novada administratīvā struktūra un nolikums, taču tā pārstrāde nebūs grūta, sacīja domes priekšsēdētājs.

Kā vēstīts, šodien ST vienā no lietām par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei.

Kā ziņots, Varakļānu novada iedzīvotāji iepriekš aicināja Saeimas deputātus pašvaldību pievienot Madonas novadam. Novada iedzīvotājs Viktors Vilkaušs atsaucās uz aptauju, kad 84% aptaujas dalībnieku ir pauduši vēlmi pievienoties Madonas novadam, ar ko jau gandrīz 60 gadus saista ciešas administratīvās, ekonomiskās un kultūras saites.

Viņš norādīja, ka Saeima iepriekš ATR likumprojekta izskatīšana otrajā lasījumā parādīja, ka liela daļa pārstāvēto politisko spēku varakļāniešu viedokli ignorē. Pievienošanos Madonai atbalstošie iedzīvotāji uzskata, ka, ja Varakļāni būtu iekļauti Madonas novadā, tad nekādi neapdraudētu vietējo iedzīvotāju latgalisko identitāti.

Pērn 10.jūnijā, kad parlaments lēma ATR likumu, lai aicinātu Saeimas deputātus respektēt iedzīvotāju gribu pievienoties Madonas novadam, dažādas tehnikas vienības devās protesta braucienā caur un ap Varakļāniem. Tehnika bija izrotāta ar dažādiem uzrakstiem: "Ļaujiet dzīvot kā paši vēlamies!", "Demokrātijas būtība - pieņemt iedzīvotāju vairākuma viedokli. Vai Saeima to zina?", "Respektējiet novada iedzīvotāju lēmumu būt kopā ar Madonas novadu!". Vienā no plakātiem Varakļāni bija attēloti kā jauna sieviete, kurai viena roka sniedz zelta gredzenu un tā devējs sola "Kļūsti mana!", bet otra roka tur pie galvas ieroci un tā turētājs saka "Byusi muna!".

Neskatoties uz protestiem, Saeima tomēr neatbalstīja novada iekļaušanu Madonas novadā. Vilkaušs atzina, ka protestiem īsti vairs nav jēgas, taču netiek izslēgts, ka tādi tiks rīkoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!