Foto: Shutterstock

Veselības inspekcija (VI) uzsākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību saistībā ar gadījumu, kad Rēzeknes slimnīcas dežūrējošais ārsts Georgijs Tihonovs 17. jūlija naktī izrakstīja pacienti, pēc viņas meitas teiktā, neatpazīstot insultu. Iepriekš VI veica gadījuma analīzi par Tihonova sniegto medicīnisko palīdzību sirmgalvei un atklāja, ka ārsta rīcība nav atbildusi profesionālajās vadlīnijās rekomendētajām darbībām, portāls "Delfi" uzzināja Veselības ministrijā (VM).

VI portālam iepriekš neatklāja gadījuma analīzē secināto, tomēr VM norādīja, ka inspekcijas pārbaudes rezultātā ir identificēta virkne ieteikumu Rēzeknes slimnīcai insulta pacientu ārstniecības un aprūpes kvalitātes uzlabošanai, atklāja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Septembra sākumā insulta pacientes meita Ilze Sperga vērsās VI, aicinot izskatīt Rēzeknes slimnīcā mātei sniegto veselības aprūpi, tāpat arī nosūtīja iesniegumu Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) Ētikas komisijai un Aroda tiesai. Sperga vēlējās noskaidrot lietas apstākļus, kā arī nepieļaut līdzīgas problēmas nākotnē. VI savā atbildē Spergai norādīja, ja meita vēlas saņemt informāciju par inspekcijas veiktajā pārbaudē konstatēto, viņai jāiesniedz mātes rakstisku pilnvarojumu saņemt informāciju par viņas ārstēšanu. Arī LĀB Aroda tiesa vēstulē pacientes meitai norādīja, ka viņa nav pilnvarota savas mātes vārdā saņemt informāciju, ņemot vērā sensitīvos datus, un lūdza arī iesniegt vēl papildu dokumentus.

Komentējot šo institūciju rīcību, portāla "Delfi" uzrunātie pacientu tiesību eksperti norādīja, ka iestādes šajā gadījumā pārspīlējušas ar birokrātiju, kā arī vērsa uzmanību uz to kompetences problēmām.

Pagājušās nedēļas nogalē veselības ministre Ilze Viņķele (AP) uzdeva Veselības inspekcijas vadītājai līdz šā gada 27. septembrim sasaukt pacientu tiesību ekspertu un veselības resora tiesību ekspertu sanāksmi, lai risinātu jautājumus par tiesībām pārstāvēt pacientu gadījumos, kad pacientam ir ierobežotas iespējas pārstāvēt sevi, portālu "Delfi" informēja ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Edgars Skvariks.

Tāpat uzdots līdz šā gada 20. oktobrim iesniegt priekšlikumus nepieciešamajiem grozījumiem tiesību aktos, norādīja Skvariks.

Ārsta Tihonova vārds jau pirms dažiem gadiem izskanēja saistībā ar kriminālprocesu – ārsts pacientu bija nosūtījis mājās, un pēc dažām stundām iestājās vīrieša nāve. Pēc konstatētās ārsta kļūdas Ārstniecības riska fonds mirušā pacienta tuviniekiem izmaksāja aptuveni 100 000 eiro kompensāciju. Konstatējusi pārkāpumus veselības aprūpē, pirms trim gadiem VI aicināja LĀB izvērtēt minētos faktus saistībā ar internista Tihonova profesionālo rīcību un pieņemt lēmumu par viņa sertifikāta anulēšanu. LĀB lūdza inspekciju sagatavot sākotnējos medicīniskos dokumentus, un saņēma atbildi, ka saskaņā ar Pacientu tiesību likumā teikto, šādu datus izpaust nevar. LĀB nelēma par sertifikāta anulēšanu, un ārsts turpināja strādāt Rēzeknes slimnīcā.

Spergas mātes gadījuma noskaidrošanai iestādēm joprojām nav izdevies sazināties ar Tihonovu, jo viņam ir izsniegta darba nespējas lapa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!