Foto: DELFI Aculiecinieks

Rēzeknē, pilsētas upē otrdien apmēram 400 metru garumā izplūduši naftas produkti, portālam "Delfi" trešdienas rītā apliecināja Valsts ugunsdzēsības un glābšana dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Šembele.

Tiek lēsts, ka naftas produkti Rēzeknes upē noplūduši no vecajām attīrīšanas iekārtām. Glābēji ir salikuši absorbējošās bonas. Par notikušo informēts arī Valsts vides dienests.

Plānots, ka trešdien notiks atkārtota pārbaude, lai saprastu, kā piesārņojums "uzvedas", vai nav nepieciešams nomainīt bonas.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Rešetņikovs norāda, ka turpmāka naftas produktu nokļūšana upē ir pilnībā izslēgta, jo ir uzstādītas 12 absorbējošas bonas, portālu "Delfi" informēja domes pārstāve Marina Sokolova..

Uzreiz pēc noplūdes atklāšanas tika paņemti ūdens paraugi, tomēr pagaidām vēl nav galīgo analīžu rezultātu. Rešetņikovs skaidro, ka ir droši zināms - piesārņojuma avots atrodas pilsētas ziemeļu rajonā. Šobrīd ar speciālu pašvaldības uzņēmuma "Rēzeknes ūdens" tehniku tiek apsekotas visas akas un kolektori. Domājams, ka piesārņojuma avots var atrasties pamestās uzpildes stacijas Varoņu ielā un PKK termoelekrocentrāles teritorijā, tāpat tiek apsekota arī naftas bāzes teritorija. Pilnīgi iespējams, ka varēja sarūsēt vecās dzelzs tilpnes, kur vēl varēja atrasties naftas produktu paliekas. Tā kā zeme ir sasalusi, naftu saturošie produkti neiesūcās zemē, bet nokļuva ūdenī, norāda domē.

"Ar pārliecību var teikt, ka pie mums šī iemesla dēļ nav paredzama nekāda ekoloģiskā katastrofa, jo naftas produktu noplūde ir diezgan nenozīmīga un tāpēc nav bīstama, turklāt turpmāka naftas produktu nokļūšana upē ir apturēta," uzsver Rešetņikovs.

Papildinformācija tiks sniegta pēc tam, kad tiks saņemti analīžu rezultāti un būs zināms noplūdes avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!