Foto: LETA

Veselības ministre Anda Čakša uzskata, ka valsts apmaksātas rezidentūras vietas pēc sestā kursa beigšanas būtu jānodrošina visiem medicīnas studentiem.

Trešdien pēc tikšanās ar Latvijas Slimnīcu biedrību Čakša žurnālistiem norādīja, ka tikšanās laikā pārrunāti vairāki jautājumi, tai skaitā par speciālistu piesaisti. Viņa skaidroja, ka rezidentūras vietas pēc sestā kursa beigšanas vajadzētu nodrošināt visiem medicīnas studentiem, ņemot vērā, ka valsts ir maksājusi par viņu studiju vietām, kā arī ņemot vērā speciālistu nepieciešamību gan Rīgā, gan reģionos.

Tāpat tikšanās laikā slimnīcu vadītāji tika iepazīstināti ar Veselības ministrijas (VM) izstrādātajiem veselības aprūpes finansēšanas modeļa trīs variantiem. Kā žurnālistiem pastāstīja biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs, slimnīcu vadītāji neatbalsta kāda nodokļa pārdali vai nodokļu palielinājumu. Viņš arī uzsvēra, ka medicīnas personāls, kurš mēnesī "uz rokas" saņem 300 eiro, nevar samaksāt vēl liekus 20 vai 70 eiro veselības apdrošināšanai.

Tāpat Čakša slimnīcu vadītājus informēja par to, ka Valsts asinsdonoru centra reorganizācija ir apturēta līdz brīdim, kamēr netiks saprastas visas detaļas, finanšu ieguldījumi un ieguvumi pacientiem.

Sanāksmē tika pārrunāti arī citi aktuāli jautājumi, tostarp pacientu rindu jautājumu risināšana, onkoloģijas pacientu prioritātes noteikšana, finansējums slimnīcām un citi jautājumi. Veselības ministre un Latvijas Slimnīcu biedrība vienojās par turpmāku sadarbību, nākotnē rīkojot regulāras tikšanās.

Jau ziņots, ka turpmāk gadījumos, kad pretendentiem uz rezidentūru būs vienādi sasniegumi pamatstudiju mācību procesā un līdzvērtīgi rezultāti, prioritārā kārtībā no valsts budžeta līdzekļiem finansētās rezidentūras vietās uzņems tos rezidentūras pretendentus, kuri noslēguši vienošanos ar ārstniecības iestādi vai pašvaldību ārpus Rīgas. Iepriekš gan VM vēlējās, lai līgums ar reģionālo slimnīcu kalpotu par galveno prioritāti, uzņemot pretendentus rezidentūrā.

Tāpat noteikumi paredz, ka personām, kuru apmācība rezidentūrā tiks finansēta no valsts budžeta līdzekļiem, pēc rezidentūras beigšanas turpmākie trīs gadi jāstrādā iegūtajā ārstniecības specialitātē Latvijas teritorijā ārstniecības iestādē, ģimenes ārsta praksē, Veselības inspekcijā vai Slimību profilakses un kontroles centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!