Foto: Shutterstock

Pēkšņi Latvijas interneta forumos un sociālajos tīklos asas, sarkastiskas diskusijas izraisījis Labklājības ministrijas (LM) un Tieslietu ministrijas (TM) paspārnē 2014. gadā tapis ekspertu darba grupas izstrādāts materiāls "pirmslaulību mācību dalībniekiem", kurā skaidroti laulību tiesiskie aspekti, ģimenes finanšu pratība, vecāku pienākumi, seksuālā dzīve un citi topošajai ģimenei svarīgi temati.

"Delfi" iepazīstina ar īsu dokumenta pārstāstu, aicinot ar to iepazīties pilnībā TM mājas lapā.

Izziņas materiālā "Laulības tiesiskie, psiholoģiskie, ētiskie un sadzīves aspekti" ne tikai tiek skaidroti tādi svarīgi jēdzieni kā taupība, kredītvēsture un seksualitāte, bet arī topošajiem laulātajiem tiek stāstīts, kā pareizi plānot ģimenes budžetu, pieņemt finansiāli atbildīgu lēmumus un audzināt bērnus. Tāpat skaidrots, kas tad īsti ir laulības šķiršana.

Savus pieredzes stāstus topošajām ģimenēm izklāsta jau zelta kāzas nosvinējuši pāri. Piemēram, Ieva un Vilmārs, kuri precēta pāra godā ir jau kopš 1963. gada uzsver: "Ir jāsaprot, ka laulība nav kopīgas izpriecas un tīkami pavadīts laiks. Laulības mērķis ir nodibināt ģimeni, tātad arī bērni. Ir jābūt abpusējai vēlmei ģimeni saglabāt. Tas nav vienkārši."

Krietna daļa materiāla atvēlēta padomiem par finanšu pratību. Tur bukleta veidotāji izceļ deviņus būtiskus jautājumus par naudu, kurus vajadzētu pārrunāt ar partneri un aicina kopā ielūkoties kredītu reģistrā. Detalizētā un no citu dokumenta sadaļu stila atšķirīgā valoda - piemēram, sīki padomi par to, kādi uzkrājumi veicami, cik dienas iepriekš banku brīdināt par termiņnoguldījuma līguma slēgšanu, raisa aizdomas par visai nekritisku kompilāciju no citiem avotiem. Ievadot interneta meklētājā atslēgas teikumus, nav grūti pārbaudīt, ka šajā sadaļā apkopota informācija no dažādiem resursiem, piemēram, vietnē "manasfinanses.lv" lasāmie Adriānas Kauliņas padomi "Kā nedaudz ietaupīt un dzīvot skaisti!".

Savukārt materiāla sadaļā par laulību tiesiskajiem aspektiem skaidrots, ka precības ir ne tikai skaists un pozitīvām emocijām bagāts laiks, bet arī atbildīgs solis, kas jaunajai ģimenei nāk ar jauniem pienākumiem un atbildību, it īpaši, ja ģimenē plānoti bērni: "Laulības neatņemama sastāvdaļa parasti ir bērni. Tomēr bērns nozīmē arī papildus atbildību un pienākumus."

Šajā nodaļā arī citēts Viesturs Rudzītis, kura psihoterapeita sertifikātu pērnā gada nogalē anulēja Latvijas Psihoterapeitu biedrība. Padziļinātākai tēmas izpētei ieteikts izstudēt viņa materiālu ''Bendes meitiņa un viņas tēvs : atkarības psihodrāma 8 cēlienos ar sākumu un beigām, pasakām un mītiem, ar dzeju un eksistenciālismu, zinātni un mākslu'

Bērna un vecāku savstarpējo attiecību temats šķetināts arī nodaļā "Vecāku pienākumi un atbildība ģimenes plānošana un bērnu audzināšanas procesā". Šeit bukleta autori izdalījuši astoņas ģimenes attīstības stadijas. Piemēram, trešās stadijas aprakstā stāstīts par iespējamo "krīzi vecāku attieksmē pret bērnu, jo vecāki apjauš, ka bērns nav tāds, kā viņi gaidījuši".

"Sievietes psihes īpatnības arī ir saistītas ar anatomiju - meitene īsti neko sev starp kājām neredz, pieskaroties sajūtas ir neskaidras, neko līdz galam nevar saprast, meitenei patiesībā nākas ļoti uzticēties mātei, ka viņai tur tiešām kaut kas IR. Dažreiz mazi bērni domā, ka meitenes ir zēni, kam kaut kā NAV," skaidrojot dzimumu bioloģiskās un psihes īpatnības raksta materiāla autori. Savukārt vīrietis saskaņā ar izdevumā pausto "pasauli uztver tieši un konkrēti, viņš ir orientēts uz sasniegumiem, taustāmiem panākumiem, konkrētu mērķi ("nomedīt mamutu"), rīcību".

Tieslietu ministrijā portālam "Delfi" norādīja, ka ministrijas mājaslapā pieejamais materiāls ir tikai ekspertu piedāvājums, ko ministrijas pārstāvji nav vērtējuši. Šis materiāls vēl tiks izdiskutēts darba grupā, uzsvēra TM.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) mikroblogošanas vietnē "Twitter" tikmēr pauž neizpratni par radīto ažiotāžu.

Jau vēstīts, ka Latvijā izstrādāta pirmslaulību apmācību programma pāriem, kas savas attiecības reģistrē dzimtsarakstu nodaļā.

Apmācību programmu izveidojis Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs sadarbībā ar TM un LM. Mācību programmas mērķis izriet no Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēm 2011.-2017. gadam.

Šo programmu izvērtējuši un aktīvi komentējuši arī sociālo tīklu lietotāji:


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!