Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Sabiedrība par atklātību "Delna" vēstulēs Valsts prezidentam Raimondam Vējonim un premjerministram Mārim Kučinskim (ZZS) aicina augstākās valsts amatpersonas uzņemties atbildību par tā sauktās oligarhu lietas materiālu publiskošanu un virzību.

Tāpat "Delna" aicina Kučinski pieprasīt satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) un zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) demisiju. Abas amatpersonas piedalījušās ar oligarhu lietu saistītajās "Rīdzenes sarunās", ko šovasar publiskojis žurnāls "Ir".

Vēstulē organizācija aicina Vējoni Nacionālās drošības padomes sēdē prasīt konstruktīvu rīcību no izmeklēšanas iestāžu, tostarp Ģenerālprokuratūras un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājiem. Tāpat "Delna" aicina atbalstīt trauksmes cēlēju un ziņu mediju tiesības informēt sabiedrību par notikumiem, kas saistīti ar “Rīdzenes sarunām” un sabiedrības interešu pārkāpšanu.

"Delna" aicina nekavējoties publicēt visus "oligarhu lietas" izmeklēšanas dokumentus.

"Esam vienisprātis ar jums, ka "Rīdzenes sarunās" izskan draudi Latvijas valsts drošībai. Tajās ir sadzirdami skaidri centieni kompromitēt Latvijas valsts neatkarību un demokrātiju un "oligarhu" sazvērestība uzurpēt Latvijas valsts suverēno varu. Tie uzskatāmi par Satversmes 1. un 2. panta pārkāpumiem, par kuriem piemērojams Krimināllikuma 10. nodaļā "Noziegumi pret valsti" noteiktais sods," teikts vēstulē Vējonim.

Vēstulē Kučinskim organizācija atgādina, ka "Rīdzenes sarunās" piedalījušies pašreizējās valdības ministri Uldis Augulis un Jānis Dūklavs, no kuriem pēdējais ir arī premjera pārstāvētās "Latvijas Zemnieku savienības" priekšsēdētāja pirmais vietnieks. Šī gada jūlijā jau pēc "Rīdzenes sarunu" publiskošanas Kučinskis Dūklavu iecēla par savu aizvietotāju prombūtnes laikā, uzsver "Delna".

Ņemot vērā to, ka Kučinskis nav pēc būtības atbildējis, ko Augulis un Dūklavs pārrunājuši pērnā gada augustā ar Ārlietu ministriju nesaskaņotā sanāksmē ar Krievijas premjera Dmitrija Medvedeva vietnieku Arkādiju Dvorkoviču, "Delna" vēstulē valdības vadītājam raksta, ka viņš "sabiedrībai slēpis informāciju par valdības rīcības motīviem, kas paver iespēju interpretēt jūsu rīcību kā sevišķu interešu atbalstu".

Organizācija aicina Kučinski pieprasīt Dūklava un Auguļa demisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!