Foto: LETA

Ventspils mērs Aivars Lembergs atklātā vēstulē vērsies pie Saeimas deputāta un tā dēvētās oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijas pārstāvja Andreja Judina, aicinot viņu skaidrot, ko nozīmē komisijas izveidošanas pamatojumā minētie jēdzieni, kā arī pārmetot viņam administratīvo resursu izmantošanu personīgajās interesēs un aicinot nolikt Saeimas deputāta mandātu.

Lembergs raksta, ka nav saprotams, kādu likumdošanas uzdevumu veikšanai ir izveidota parlamentārās izmeklēšanas komisija, norāda, ka lēmums par tās izveidošanu pieņemts, pretēji Saeimas kārtības rullī noteiktajam. Viņš norāda, ka pie Judina vēršas, jo tieši viņš sagatavojis šo lēmumu un kā pirmais to parakstījis.

Lēmums par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu pieņemts sasteigti, neievērojot likumu normas, turklāt sabiedrībā ap to mākslīgi radīta ažiotāža, raksta Lembergs.

Viņš pauž pārliecību, ka, ņemot vērā šīs komisijas sastāvu un darbību, Saeima to izveidojusi Judina iniciatīvas vadīta un viņa interešu labā.

"Gan lēmuma pieņemšana, gan radītā ažiotāža ap to ir konkrēti Jūsu, politiskās partijas "Vienotība" un jaundibinātās politiskās kustības "Mēs par" priekšvēlēšanu aģitācija nākamajām Saeimas vēlēšanām, t.i., Jūs savu, politiskās partijas "Vienotība" un jaundibinātās politiskās kustības "Mēs par" reitingu paaugstināšanai esat izmantojis Saeimu kā administratīvo resursu savai priekšvēlēšanu aģitācijai, savām interesēm".

Tāpēc viņš aicina Judinu kā "valsts amatpersonu, kurš ieņem augstu un atbildīgu valsts amatu, nolikt Saeimas deputāta mandātu un atstāt Saeimu".

Lembergs vēstulē lūdz Judinu sīki un precīzi pamatot katru lēmumā par Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu punktu, tostarp izskaidrot, ko nozīmē "valsts nozagšana", kura valsts ir nozagta, kas radījis nacionālās drošības apdraudējumu, kā tas izpaužas, kas ir "publiskajā telpā izskanējusī informācija", ko komisija grasās pārbaudīt.

Vēstule izvērsta uz septiņām lapām un to Lembergs nosūtījis Judinam, Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Ministru prezidentam Mārim Kučinskim un ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, kā arī zināšanai visiem Saeimas deputātiem.

Ar pilnu Lemberga atklātās vēstules tekstu iespējams iepazīties šeit. Lembergs aicinājis Judinu atbildes sniegt līdz 28. augustam.

Jau vēstīts, ka Saeima izveidojusi parlamentārās izmeklēšanas komisiju par "valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti kriminālprocesā Nr.16870000911". Komisija izveidota pēc 35 deputātu pieprasījuma.

Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu kriminālprocesa Nr.16870000911 lietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

Komisija plānojusi pārbaudīt publiskajā telpā izskanējušās informācijas atbilstību krimināllietas materiāliem un izvērtēt saistībā ar krimināllietu izskanējušo informāciju par iespējamu valsts nacionālās drošības apdraudējumu un atsevišķu personu iespējamu darbību citu valstu interešu labā, tostarp iespējamu nelikumīgu uzturēšanās atļauju un citu dokumentu izsniegšanas ietekmēšanu, kā arī potenciālos riskus cilvēkiem un videi.

Tāpat izmeklēšanas komisijā paredzēts vērtēt informāciju, kas norāda uz iespējamiem Satversmes pārkāpumiem un, iespējams, prettiesisku manipulāciju ar sabiedrisko viedokli caur masu informācijas līdzekļiem.

Komisijas vadība uzticēta deputātei Ingunai Sudrabai (NSL).

Viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Žurnāls "Ir" vairākās publikācijās atspoguļoja viesnīcā "Rīdzene" noklausītās sarunas, kurās tā dēvētie Latvijas oligarhi sprieda par dažādiem jautājumiem.

Tāpat, kā liecina "Ir" publikācijas, noklausītās sarunas viesnīcā "Rīdzene" atklāj tā saukto oligarhu ietekmi "Rīgas Tirdzniecības ostā", "airBaltic" un citos uzņēmumos, kā arī iespējamu politiskās ietekmes izmantošanu personīgo biznesa interešu īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!