Rīgas domes (RD) Satiksmes un transporta lietu komiteja sēdē trešdien atbalstīja grozījumus saistošajos noteikumos, kas atļaus tā saukto rīdzinieka karti iegādāties personām, kuras nav deklarētas Rīgā vai kurām galvaspilsētā nepieder nekustamais īpašums, pastāstīja komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks.

Cena būs 775 eiro par 12 mēnešiem. Viņš norādīja, ka atbilstoši pašvaldības Finanšu departamenta aprēķiniem viena rīdzinieka pienesums pašvaldības budžetā ir aptuveni 1550 eiro. Rīdzinieka kartes cena noteikta, šo summu dalot uz pusi.

Taujāts, vai pašvaldība sagaida interesi par šādu iespēju vai grozījumi noteikumus iestrādāti tikai, lai formāli izpildītu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas aicinājumu, Baraņņiks atzina, ka tas tiešām bijusi ministrijas aicinājums, taču, vērtējot cenu, jāņem vērā, ka rīdzinieka kartes piedāvātas atlaides subsidē galvaspilsētas iedzīvotāji.

"Jābūt arī pietiekoši godīgiem pret rīdziniekiem," piebilda RD Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītājs.

Pēc viņa teiktā, ir ļoti sarežģīti prognozēt, kāds būs pieprasījums šādam pakalpojumam. Vienlaikus gan joprojām esot iespēja citām pašvaldībām vienoties ar Rīgas domi un saviem iedzīvotājiem centralizēti iegādāties rīdzinieka karti.

Grozījumu izstrādāti, pamatojoties uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas 2016.gada 20.aprīļa vēstulē izteikto ierosinājumu papildināt saistošos noteikumus ar tiesībām rīdzinieka karti par konkrētu samaksu iegādāties arī personām, kuras nav deklarētas Rīgā vai kurām Rīgā nepieder nekustamais īpašums.

Pašvaldībā prognozē, ka interese par šādu iespēju varētu būt personām, kuras patstāvīgi strādā vai darba dēļ bieži uzturas Rīgā.

Tādējādi paredzēts, ka rīdzinieka karti varēs iegūt persona no septiņu gadu vecuma, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Rīgā (izņemot personu, kura deklarējusi papildu adresi), persona, kurai Rīgā pieder nekustamais īpašums, kā arī jebkura cita persona, samaksājot 12 mēnešu maksu 775 eiro apmērā (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli) pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme".

Pēc pašvaldībā vēstītā, no šā gada jūlija Rīgas sabiedriskajā transportā ieviesīs laika biļetes un rīdzinieka kartes turētājiem tās maksās 1,15 eiro. Brīvdienās šī biļete izmaksās 60 centu. Pārējiem pasažieriem stundas biļete maksās pēc "Rīgas satiksmes" noteiktā tarifa, kas ir 2,3 eiro. Tomēr arī citi Latvijas iedzīvotāji varēs saņemt tādas pašas atlaides kā rīdzinieki, ja viņu pašvaldība kompensēs šo braukšanas maksas atvieglojumu Rīgas pašvaldībai, vai iegādājoties rīdzinieka karti par naudu.

Savukārt 5x24 stundu jeb "slīdošā" grafika abonementa biļete galvaspilsētā deklarētajiem izmaksās 15 eiro, pārējiem – 25 eiro. Bez minētajām laika biļetēm sabiedriskajā transportā rīdzinieka kartes īpašniekiem no 1.jūlija būs pieejama arī 20% atlaide pašvaldības autostāvvietās B, C un D zonās.

No 18.aprīļa rīdzinieka kartei tika piesaistītas jaunas atlaides atsevišķu iestāžu precēm vai pakalpojumiem. Reģistrējot vai uzrādot rīdzinieka karti, atlaides var saņemt arī "Mēness aptiekās", "Veselības centru apvienībā" un sanatorijā "Jantarnij bereg". Tāpat spēkā ir atlaides Rīgas nacionālajā zooloģiskajā dārzā, Rīgas dzemdību namā, Rīgas 1.slimnīcā un Rīgas 2.slimnīcā.

Rīdzinieka karte ir izmantojama norēķiniem par Rīgas iestāžu un pašvaldības sadarbības partneru sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī apliecina rīdzinieka statusu un personas identitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!