Rīgas dome otrdien atļāva tā saukto "rīdzinieka karti" par 775 eiro iegādāties personām, kuras nav deklarētas Rīgā vai kurām galvaspilsētā nepieder nekustamais īpašums.

Iepriekš domes Satiksmes un transporta lietu komiteja atbalstīja iniciatīvu, paredzot, ka cena būs 775 eiro par 12 mēnešiem.

Atbilstoši pašvaldības Finanšu departamenta aprēķiniem viena rīdzinieka pienesums pašvaldības budžetā ir aptuveni 1550 eiro. Rīdzinieka kartes cena noteikta, šo summu dalot uz pusi.

Otrdien, vēl pirms domes balsojuma par grozījumiem saistošajos noteikumos "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršruta tīklā," Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) deputātu frakcija aicināja galvaspilsētas iedzīvotājus aktīvāk vērtēt Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) klajo nesaimnieciskumu un pašvaldībai piederošo kapitālsabiedrību darbību, kas daudzos gadījumos ir neefektīva un robežojas ar iespējamām nelikumībām.

RD balsojumā šos grozījumus atbalstīja 36 deputāti, pret bija desmit, bet neviens neatturējās. NA deputāti balsojumā nepiedalījās, tādā veidā pret tiem protestējot. NA frakcijas priekšsēdētājs Dainis Locis iepriekš paziņoja, ka uz absurdu projektu NA francija atbildēs ar absurdu pretreakciju.

Ušakovs sēdē klāstīja, ka ar 775 eiro vērto "Rīdzinieku karšu" ieviešanu cilvēkiem nekas nemainīsies. Ušakovs norādīja, ka pašvaldības pienākums ir palīdzēt tās administratīvajā teritorijā dzīvojošajiem. Savukārt citās pašvaldībās dzīvojošajiem, kuri strādā Rīgā, nodokļu ienākumus vajadzētu dalīt vienādās proporcijās abām pašvaldībām. "Mēs ar "Rīdzinieka karti" sniegsim atbalstu tiem, kas maksā nodokļus Rīgā. Citas pašvaldības, kuras ir bagātākas par mums, lai palīdz saviem iedzīvotājiem," teica Ušakovs.

Sēdē uz deputātu jautājumiem atbildēja RD Sabiedriskā transporta un pasažieru komercpārvadājumu nodaļas galvenā speciāliste Santa Osīte. Viņa norādīja, ka kartes cena ir samērīga, jo to īpašniekiem tiek piedāvāts plašs atvieglojumu loks, piemēram, lētāks Rīgas zooloģiskā dārza apmeklējums un atlaides aptiekās.

Uz vairākkārtējiem deputātu jautājumiem par to, vai RD uzskata, ka cilvēki patiešām šo karti iegādāsies, Osīte atbildēja izvairīgi, norādot, ka šis ir jauns projekts un tikai laika gaitā varēs redzēt vai tas nesīs rezultātus.

"Vienotības" frakcijas deputāts Ēriks Škapars taujāja, vai karti varēs iegādāties arī, piemēram, Butānas vai Afganistānas pilsoņi. Viņš norādīja, ka tādā veidā Rīga šo projektu varētu padarīt par ienesīgu biznesu. Osīte atbildēja apstiprinoši, taču šaubījās, ka kāds trešo valstu pilsonis varētu būt ieinteresēts "Rīdzinieku karšu" iegādē. "Ja cilvēks tādu vēlmi ir izteicis, viņš zina un saprot, par ko vēlas šādu naudu maksāt," teica Osīte.

Deputāts Olafs Pulks vērsa deputātu uzmanību uz to, ka 775 eiro cenas noteikšana nerisinās Rīgas problēmas. Viņš norādīja, ka rīdziniekiem ir vajadzīgs tīrs gaiss, taču ar šo iniciatīvu neviens no privātās automašīnas netiks pārsēdināts sabiedriskajā transportā.

Sēdē balsoja arī par Pulka priekšlikumu, kas paredz piešķirt "Rīdzinieka karti" katram Latvijas iedzīvotājam, kurš nav deklarējies Rīgā, kuram galvaspilsētā nepieder nekustamais īpašums un kurš ir samaksājis vienreizējo maksu desmit eiro apmērā. Taču ar desmit balsīm par un 36 pret, šis priekšlikums tika noraidīts.

"Vienotības" frakcijas deputāte Sarmīte Ēlerte pauda, ka projekts nav vērsts uz pilsētas attīstību: "Ilgtspējības jautājumi pašreizējo RD vadību un koalīciju neinteresē. Interesē ātrie labuma gūšanas jautājumi." Viņa norādīja, ka Rīgas prioritāte ir kājāmgājējs, velobraucējs un tikai tad automašīnas vadītājs. Taču atbalstot 775 eiro Rīdzinieku kartes cenu, RD īstenojot pilnīgi pretēju politiku.

"Vienotības" frakcija pirmdien izplatīja paziņojumu, kur norādīja, ka rīdzinieku kartes 775 eiro maksa nav ekonomiski pamatota un ir klaja ņirgāšanās. Partijas ieskatā tik lielu summu katru gadu spēs maksāt tikai turīgie iedzīvotāji, kuriem karte un tās piedāvātās atlaides, arī stundas biļete sabiedriskajā transportā, nav nepieciešamas.

Portāls "Delfi" iepriekš vēstīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicināja RD ļaut kartes iegādāties arī nerīdziniekiem.

Viena no priekšrocībām rīdzinieku kartes īpašniekiem ir lētāks sabiedriskais transports.

No 1. jūlija Rīgā ieviesīs stundas biļetes. "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem tās izmaksās 1,15 eiro, bet tiem, kuriem šādas kartes nav, būs jāšķiras no divreiz lielākas summas – 2,30 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!