Rīgā dzīvojošas Latvijas nepilsones un Krievijas pilsoņa ģimenē piedzimušais mazulis mēnesi nav varējis saņemt personas kodu, ceturtdien vēstī LNT ziņu raidījums.

Georgijs Kovaļenko pirms mēneša piedzimis Rīgā, Stradiņa slimnīcā, par ko liecina dzimšanas apliecība. Taču personas kods bērnam nav piešķirts. Bērna māte Nataļja Kovaļenko raidījumam stāsta, ka bez personas koda mazulim potes un visa pārējā medicīniskā aprūpe ir par maksu. Tāpat bērns nevarot saņemt pasi, tāpēc vecāki nevar aizvest jaundzimušo atrādīt vecvecākiem Krievijā.

Bērns var saņemt Latvijas nepilsoņa statusu un personas kodu, ja vecāki pierādīs, ka zīdainis nav kļuvis par Krievijas pilsoni, situāciju komentē Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

"Ja Latvijā dzimis bērns, kuram viens no vecākiem ir Latvijas nepilsonis, bet otrs vecāks ir citas valsts pilsonis, un savstarpēji šie vecāki vienojoties vēlas piešķirt bērnam nepilsoņa statusu, tas ir iespējams, vienlaikus apliecinot to, ka bērnam nav un nav bijusi citas valsts pilsonība," skaidroja PMLP pārstāve Undīne Priekule.

Šādas izziņas izsniedz ārvalstu konsulārās nodaļas, bet nekādu starpvalstu vienošanos par informācijas apmaiņu nav. Sniegt vai nesniegt ziņas Latvijas PMLP ir diplomātisko pārstāvniecību brīva izvēle.

Pēc mēnesi ilgas neskaidrības atklājies, ka Krievijas likumi paredz bērnam automātiski piešķirt Krievijas pilsonību gadījumos, kad otrs vecāks ir persona bez pavalstniecības. Līdz ar to Nataļjai neatliek nekas cits, kā saņemt bērna Krievijas pilsoņa pasi un pēc tam doties uz PMLP. Pamatojoties uz to, ka bērna māte ir Latvijas nepilsone, jaundzimušajam piešķirs pastāvīgo uzturēšanās atļauju Latvijā arī tad, ja viņam ir Krievijas pilsonība. Tāpat puikam būs arī Latvijas personas kods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!