Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārais sekretārs Sandis Riekstiņš (JKP) atvainojies par savu ierakstu "Facebook", kurā politiķis norādījis, ka paralimpiskais sports nav salīdzināms ar "parasto sportu". Viņš rosinājis izglītības un zinātnes ministrei Anitai Muižniecei (JKP), ka savu amatu varētu pamest, taču ministre to neesot akceptējusi.

Jau ziņots, ka otrdien vietnē "Facebook" Riekstiņš pauda, ka "attiecībā uz prēmijām paralimpiešiem – būšu ļoti nepopulārs, bet es to nesalīdzinu ar parasto sportu. Tās ir divas dažādas lietas – gan attiecībā uz konkurenci, gan visu pārējo". Viņaprāt, "abas šīs lietas nevar likt vienos svaru kausos". Tas nepatīkami pārsteidza invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" valdes priekšsēdētāju Ivaru Balodi, kā arī Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidenti Daigu Dadzīti.

Otrdien Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) pēc iepazīšanās ar Riekstiņa pausto portālam "la.lv" portālam "Delfi" teica, ka trešdien darbā ar Riekstiņu pārrunās notikušo. Taču šobrīd viņai liekas, ka Riekstiņš paudis "neveiklu frāzi", ko viņa skaidro ar kolēģa emocionalitāti.

Vēlāk ministre garā ierakstā "Facebook" atvainojās "visiem tiem, kuriem šis ieraksts vai intervija "la.lv" raidījusi priekšstatu par paralimpiešu pazemināšanu iepretim citiem sportistiem". Vienlaikus viņa norādīja – "ja kādam ir jāuzņemas atbildība par to, tad tas ir izglītības un zinātnes ministrs, proti, es, kā cilvēks, kurš ir izveidojis sava biroja komandu". Muižniece atkārtoti uzsvēra, ka ne viņa pati, ne IZM neplāno samazināt esošo prēmiju apmēru vai nevienlīdzīgi attiekties pret olimpisko un paralimpisko spēļu laureātiem.

Muižnieces ierakstam trešdienas rītā sekoja Riekstiņa ieraksts "Facebook", kurā viņš atvainojās. "Atvainojos tiem, kurus ir aizskāris mans izteikums par prēmēšanas sistēmu," raksta Riekstiņš.

Savā ierakstā politiķis atzina, ka ir emocionāls cilvēks. "Lielākā daļa redz sportistu un viņa medaļas, bet es redzu medaļas otru pusi un tur viss nav tik rožaini – regulāri saņemu sūdzības par nevienlīdzīgo attieksmi," turpināja Riekstiņš.

Tāpat savā ierakstā viņš sekotājus informēja, ka pats piedāvājis ministrei savu amatu pamest, bet "ministres atbildi visi zina un tāpēc arī piekritu būt viņas komandā, jo cienu par attieksmi pret visiem, nešķirojot".

Ziņots, ka Administratīvā apgabaltiesa iepriekš secinājusi, ka olimpiskās, paralimpiskās un nedzirdīgo olimpiskās spēles ir vienādas nozīmes kā parastās olimpiskās spēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!