Savienības Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) ārkārtas sanāksmē, kuras dienaskārtībā bija aktuālie notikumi Gruzijā un ES iesaiste militārā konflikta noregulējumā Gruzijā, Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš aicināja rast risinājumu jauniem starptautiskiem mehānismiem miera uzturēšanai Gruzijā, jo līdzšinējais miera uzturētāju formāts nav attaisnojis gaidīto rezultātu.
Visu Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministri atzinīgi novērtēja ES prezidējošās valsts Francijas kā vidutāja lomu Gruzijas un Krievijas Federācijas militārā konflikta noregulēšanā un pušu panākto vienošanos par pamiera nosacījumiem.

Ārlietu ministri bija vienisprātis, ka vitāli svarīga ir Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērošanas līdzekļu pastiprināšana Gruzijā uz vietas un izteica aicinājumu konfliktā iesaistītajām pusēm nekavēt novērotāju darbību.

Vienlaicīgi ES ārlietu ministri atzina, ka panāktais pagaidu pamiers starp Gruziju un Krievijas Federāciju ir ļoti trausls un absolūta prioritāte ir karadarbības un cilvēku ciešanu steidzama pārtraukšana un pamiera nostiprināšana.

Visu Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministri kopīgajā secinājumu dokumentā pauda vienotu nostāju, ka nepieciešams ilgtermiņa konflikta risinājums, balstoties uz starptautisko tiesību principu attiecībā uz suverenitāti, teritoriālo integritāti un neatkarību pilnīgu ievērošanu. Sanāksmes ietvaros Māris Riekstiņš, kā arī citi ministri aicināja pēc iespējas ātrāk rast risinājumu jauniem starptautiskiem mehānismiem miera uzturēšanai Gruzijā, jo līdzšinējais miera uzturētāju formāts nav attaisnojis gaidīto rezultātu.

Ārlietu ministri vienprātīgi atzina, ka Eiropas Savienībai jāturpina humanitārā atbalsta sniegšanas koordinēšana un jāveicina sadarbības formas, kas padarītu humānās palīdzības nodrošināšanu efektīvāku.

Pēc VLĀAP ārkārtas sanāksmes notika vairāku ārlietu ministru, tostarp Māra Riekstiņa, tikšanās ar Gruzijas ārlietu ministri Ekaterini Tkešelašvili, kura informēja par aktuālajām norisēm pēdējo stundu laikā saistībā ar izskanējušo informāciju par Krievijas Federācijas militārās ofensīvas turpināšanu Gruzijas teritorijā, aicinot ES iesaistīties panāktā pamiera faktiskas īstenošanas nodrošināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!