Valsts prezidenta Valda Zatlera vizīte Maskavā pēc Saeimas vēlēšanām ir tikai loģiska, jo valsts vadītāju parasti pavada ministri un vieglāk runāt ir ar tādiem valsts valdības locekļiem, kas ir tikko ievēlēti un par kuriem ir pārliecība, ka tie savos posteņos paliks ilgāku laiku, otrdienas rītā intervijā Latvijas Radio pauda bijušais ārlietu ministrs un nule par Latvijas vēstnieku NATO ieceltais Māris Riekstiņš (TP).

Viņš skaidroja, ka, gatavojot tik svarīgas vizītes, valstīm ir svarīgi runāt ar tiem politiķiem, kas amatā varētu būt ilgāku laiku. Tā kā vēl nesen Latvijā bija priekšvēlēšanu laiks, tad nebija pārliecības, ka tie ministri, kas toreiz bija amatos, tajos arī paliks. Tagad, kad jaunās valdības aprises ir skaidras un ir zināma pārliecība, ka tajā strādājošie ministri savos posteņos būs ilgāku laiku, Zatlera vizīte Krievijā būtu saprotama.

Riekstiņš izteica cerību, ka tās laikā abām valstīm izdosies parakstīt dažādus līgumus, kas ir svarīgi valstīm, kuru starpā ir ļoti intensīva sadarbība. Vēl jo vairāk tādēļ, ka tik augsta līmeņa vizītes abu valstu starpā ir reti.

Bijušais ārlietu ministrs pieļāva, ka vizītes laikā varētu aplūkot arī vēstures jautājumus. Tomēr tie nav svarīgākie. Līdzīgi kā jebkuru citu valstu valdībām, arī Latvijai, šobrīd ir svarīgi veicināt Latvijas ekonomiku.

Valsts prezidenta Valda Zatlera un Krievijas līdera Dimitrija Medvedeva divpusējās vizītes saskaņošana jau notiek ilgāku laiku. Līdz šim abi prezidenti ir tikušies, piemēram, Otrā pasaules kara noslēguma 65. gadadienas svinību laikā Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!