Kampaņas "Brīvība būt pašam" mērķis ir raisīt diskusiju par jauniešu izpausmes brīvību - kā jauniešu savstarpējo toleranci, tā sabiedrības toleranci pret jauniešiem, atbalstot jauniešu radošās izpausmes iniciatīvu, veicinot interešu dažādību un toleranci jauniešu vidū.
No 1.jūnija Rīgā skatāmi vides stendi ar brīvības vēstījumiem, ko kampaņas "Brīvība būt pašam" ietvaros sagatavojušas Latvijas jauniešu organizācijas un interešu grupas: "Avantis", "Papardes zieds", Jaunatnes atturības federācija, hip-hop kultūras pārstāvji, Tumšās kultūras pārstāvji jeb ankieši, Latvijas Jaunatnes padome, Rīgas Bērnu un jauniešu muzikālais teātris.


Jauniešu pašizpausmes un brīvības publiskie vēstījumi Rīgas vidē izvietoti Starptautiskajā Bērnu aizsardzības dienā un uzrunās pilsētas iedzīvotājus un viesus līdz pat 11. jūnijam, aicinot sabiedrību uzklausīt jauniešus un vienlaicīgi parādot, ka arī atšķirīgi domājoši jaunieši spēj vienoties kopīgam mērķim. Vides stendi skatāmi visā Rīgā, bet to lielākā koncentrācija ir Merķeļa un Brīvības ielu rajonā.

Organizācijas "Avantis" dalībnieki savā vēstījumā attēlojuši atvērtu skatījumu uz pasauli un savā brīvības izpratnē ir pārliecināti: "Nav tādu lietu uz pasaules, kuras var likties neiespējami paveikt. Galvenais - būt pašam, tā ir brīvība. Brīvība no aizspriedumiem un neapzinātās vēlmes izlikties par to, kas mēs neesam un par ko mums nemaz nevajag būt. Katram no mums ir savi iedvesmas avoti - elki un mērķi. Tie ne tikai var kļūt par iedvesmu jauniem panākumiem, bet arī kļūt par iemeslu neticēšanai saviem spēkiem. Brīvība būt pašam nozīmē iet. Un darīt."

Hip-hop kultūras pārstāvji, jaunās grupas "Brīdis vārdam" dalībnieki, savu brīvības vēstījumu pauž ar dziesmas vārdiem: "Nav nekas vairāk, tik brīdis vārdam..."

Organizācijas "Papardes zieds" dalībnieki savu brīvības izpratni raksturo kā "iespēju pieņemt savu lēmumu, kad un ar ko uzsākt seksuālas attiecības. Brīvība teikt nē, ja nevēlies, un jā, ja vēlies."

Jaunatnes atturības federācija savā vēstījumā uzsver: "Atceries, kādreiz tu nelietoji alkoholu un par narkotikām vispār nebiji dzirdējis? Tās ir atmiņas par brīvību. Bet mēs varam tās atgādināt."

Tumšās kultūras pārstāvji jeb ankieši savā brīvības izpratnē uzsver vēlmi palikt individuāliem: "Mūsdienās nav daudz tādu, kuriem sava individualitāte ir svarīgāka par konformismu un kuri jūtas labi arī tad, ja sabiedrība viņus nesaprot. Vai tad nav patīkami apzināties, ka esi kas īpašs, šīm masām nepiederīgs un ka Tev ir pašam savas vērtības, kas tikai Tev saprotamas un svētas, vērtības, kas tikai Tavā tumsā spoži spīd un kuras, iznesot masās, paliks tikai par niecīgu daļu no blāvās, daudzkrāsainās gaismas."

Rīgas Bērnu un jauniešu muzikālā teātra dalībnieces savu brīvības vēstījumu pauž ar vārdiem: "Nav svarīgi, ko tu dari, svarīgi, ka pašam tas patīk."

Savukārt Latvijas Jaunatnes padome savā vēstījumā brīdina: "Jauniešu brīvība ir vienīgais ceļš uz skaistāku rītdienu."

Kampaņas iniciators ir picēriju tīkls "Čili pica", sadarbojoties ar Valsts jaunatnes iniciatīvu centru un sertificētu psihoterapeitu, psihologu Ansi Jurģi Stabingi.

Inese Visocka, SIA "Čilija Pizza" mārketinga vadītāja, uzsver: "Jauniešu brīvības vēstījumi vizuāli ir ļoti saistoši un spilgti. Esmu pārliecināta, ka sabiedrība tos pamanīs – garāmgājēji pievērsīs uzmanību stendiem, apstāsies, lasīs un domās, ko jaunieši centušies pateikt. Pēc to brīvā mākslinieciskā noformējuma, stendi arī lieliski iederas pilsētas vidē. Šobrīd sācies vasaras brīvlaiks, kad jauniešiem ir vairāk brīva laika, ko veltīt, lai izklaidētos un satiktos ar draugiem, tādēļ savstarpēja cieņa un sapratne ir vēl svarīgāka."

Psihologs A. J. Stabingis, vērtējot jauniešu izpausmes nepieciešamību, uzsver: "Brīvība – tā ir spēja un iespēja domāt, just un darboties atbilstoši savām vērtībām, kas īpaši svarīgi ir tieši jauniešu vecumā. Tolerance, savukārt, ir attieksme, kas nepieļauj diskrimināciju pret kādu, kurš domā atšķirīgi. Iesākumā tā jāsniedz citiem, lai varētu vēlēties tādu pašu attieksmi saņemt pretī."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!