Ceturtdien Rīgā un visā valstī notiks dažādi pasākumi, kas veltīti 1991.gada barikāžu dienu atcerei un kritušo piemiņai.
Jau pulksten 9 no rīta Bastejkalnā būs novietota goda sardze, bet Meža kapos paredzēts kritušo barikāžu aizstāvju piemiņas brīdis.

Pulksten 17 noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa. Tajā pašā laikā Vecmīlgrāvī būs piemiņas brīdis Roberta Mūrnieka bojāejas vietā.

Pēcpusdienā iecerēts arī atceres brīdis un ziedu nolikšana pie kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā. Pulksten 19 paredzēts piemiņas dievkalpojums Doma baznīcā, kā arī Latvijas Televīzijā būs Andra Slapiņa piemiņas vakars, kas veltīts viņa 50 gadu jubilejai.

1991.gada janvārī šajās dienās ar padomju armijas iebrukumu Lietuvas Augstākās padomes ēkā aizsākās mēģinājums apdraudēt Baltijas valstu patstāvību.

Latvijas Tautas frontes vadībā Latvijas iedzīvotāji Rīgā pulcējās, lai celtu barikādes un aizsargātu pret iespējamo agresiju stratēģiski svarīgus objektus.

Vairāki cilvēki šajās janvāra dienās gāja bojā OMON uzbrukumu laikā - pie Mangaļu tilta 16.janvārī tika nogalināts Roberts Mūrnieks, bet iebrukuma laikā Iekšlietu ministrijā bojā gāja milicijas darbinieki Vladimirs Gomonovičs un Sergejs Konoņenko, skolnieks Edijs Riekstiņš un režisors un operators Andris Slapiņš. Pavisam bojā gāja septiņi cilvēki.

Janvāra barikādēm bija nenovērtējama loma Latvijas neatkarības atgūšanā un nostiprināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!