Foto: LETA

Ņemot vērā augstās energoresursu cenas un to, ka tās saglabāsies augstas arī nākamajos mēnešos, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis izdevis rīkojumu visās pašvaldības iestādēs ieviest energoefektivitātes pasākumus, būtiski samazinot siltumenerģijas un elektroenerģijas patēriņu, portāls "Delfi" uzzināja pašvaldībā.

"Enerģijas taupīšana un lietošanas paradumu maiņa ne tikai atstās vairāk naudas citām vajadzībām, bet arī samazinās slodzi, ko enerģijas ražošana rada videi," uzsver Staķis.

Gaidāmajā apkures sezonā visās Rīgas pašvaldības iestāžu ēkās uzdots samazināt siltumenerģijas patēriņu vismaz par 15%. Lai to panāktu, telpās būs jāsamazina apkures temperatūra – vismaz par vienu grādu, salīdzinot ar iepriekšējām sezonām, telpu temperatūrai kopumā ēkā nepārsniedzot 20,5 grādus.

Temperatūra telpās, kur uzturas cilvēki, tomēr nedrīkstēs būt zemāka par normatīvos paredzētajām prasībām, piemēram, pēc normatīva bērniem, kuri jaunāki par trīs gadiem, temperatūra telpās nedrīkst būt zemāka par 20 grādiem.

Sākot apkures sezonu, uzdots nodrošināt pazeminātu apkures temperatūras režīmu iestatīšanu ārpus iestādes darba laika, kad telpās netiek nodrošinātas pamatfunkcijas. Telpu temperatūrai naktīs un brīvdienās būs jābūt par četriem grādiem zemākai nekā darba laikā.

Savukārt ārpus apkures sezonas mehāniskās ventilācijas sistēmu iekārtām jābūt izslēgtām vai jādarbina atbilstoši gaisa kvalitātes rādījumiem, bet apkures sezonā tās varēs izmantot, kamēr telpās ir cilvēki, nepārsniedzot pieļaujamo ogļskābās gāzes koncentrāciju, vai arī citi piesārņotāji, piemēram, mitrums baseinos.

Pašvaldības ēkās, kas ir aprīkotas ar kondicionēšanas sistēmu, būs jānodrošina, ka tā ieslēdzas, telpu temperatūrai sasniedzot ne mazāk kā 25 grādus.

Rīgas enerģētikas aģentūrai un pašvaldības aģentūrai "Rīgas gaisma" uzdots divu nedēļu laikā sagatavot priekšlikumus ielu apgaismojuma, fasāžu apgaismojuma, dārzu, parku un citu līdzīgu objektu enerģijas patēriņa samazināšanai 15% apmērā.

Rīgas enerģētikas aģentūrai arī uzdots organizēt visu pašvaldības iestāžu iekļaušanu energopārvaldības sistēmā, organizēt atbilstošu semināru darbiniekiem, kā arī apkopot informāciju par ieviestajiem pasākumiem.

Savukārt Rīgas pilsētas izpilddirektoram uzdots organizēt energoresursu taupīšanas pasākumus pašvaldības kapitālsabiedrībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!