Foto: LETA
Lai pārtikas cenu un citu saistīto izmaksu straujā pieauguma apstākļos nodrošinātu prasībām atbilstošas ēdināšanas nepārtrauktību Rīgas izglītības iestādēs, pašvaldība no 1. septembra palielinās maksu par ēdināšanu galvaspilsētas izglītības iestādēs, vienojusies domes koalīcija.

Maksu par ēdināšanu galvaspilsētas izglītības iestādēs plānots celt no 1,42 eiro līdz 2 eiro skolās, kā arī no 2,77 eiro līdz 4 eiro pirmsskolas izglītības iestādēs.

"Šogad martā pārtikas cenām visā pasaulē strauji palielinoties, ēdinātāji paziņojuši, ka vairs nevar nodrošināt pusdienas bērniem par šādu summu. Dome atrada papildu summu, lai ēdināšana neapstātos, bet tas ir tāds īstermiņa ielāps, nevis ilgtermiņa risinājums," skaidroja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, norādot, ka par šo problēmu arī nosūtīta vēstule Ministru kabinetam.

Vēršoties pēc palīdzības pie valdības, Rīgas metropoles pašvaldības lūgušas palielināt 1.-4. klases līdzfinansējumu, tomēr valdība esot norādījusi, ka vismaz šogad palīdzēt nevarēs. Mērs uzsvēra, ka Rīga arī turpmāk nodrošinās bērniem ēdināšanu un līdzfinansēs to no domes budžeta. "Sociālajām grupām, kas to nevar atļauties, – tās var rēķināties ar 100% līdzfinansējumu, kā līdz šim," sacīja politiķis, piebilstot, ka šeit tiks meklēti risinājumi nākamā gada budžeta kontekstā.

Gan Rīgas, gan biedrībā "Rīgas metropole" ietilpstošās pašvaldības jau iepriekš vērsušās valdībā par krīzes situāciju izglītības iestāžu ēdināšanas pakalpojumu sniegšanā. Vietvaras aicinājušas nekavējoties valstiskā līmenī veikt atbilstošus pasākumus valsts mērķdotācijas apmēra palielināšanai atbilstoši pieaugušajām izmaksām.

Lai nodrošinātu finansējuma pieaugumu, nepieciešamās papildu izmaksas Rīgā ir 16,9 miljoni eiro gadā. Izmaksu pieaugumu ir iecerēts segt daļēji no pašvaldības budžeta un daļēji ar atsevišķu audzēkņu grupu vecāku līdzmaksājumu 50% apmērā no ēdināšanas pakalpojuma cenas.

Līdzmaksājuma apmērs attiecīgi būtu aptuveni 1 eiro skolās un 2 eiro pirmsskolās par ēdināšanu vienā dienā. Vienlaikus brīvpusdienas turpinās saņemt skolēni no 1.-4. klasei, kā arī audzēkņi ar sociālo statusu no trūcīgām, maznodrošinātām, daudzbērnu ģimenēm.

Par izmaiņām paredzēts lemt Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē, un tās stāsies spēkā 1. septembrī.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Māris Krastiņš skaidroja, ka pašlaik brīvpusdienām no pašvaldības budžeta tiek atvēlēti 21,6 miljoni eiro, tajā skaitā 1.-12.klašu skolēniem 11,8 miljoni eiro, bērnudārzu audzēkņiem – 9,8 miljoni eiro.

Atalgojumam pirmsskolu virtuvju darbiniekiem ir nepieciešami 3,9 miljoni eiro. Valsts līdzfinansējums 1.-4.klašu skolēniem Rīgā ir 3,5 miljoni eiro. Krastiņš norādīja, ka lai nodrošinātu brīvpusdienas pilnīgi visiem bērniem un skolēniem, no pašvaldības budžeta nākamgad vajadzētu 16,9 miljonus eiro.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka (PP) skaidroja, ka ēdinātāji ilgstoši ir uzsvēruši, ka par esošo finansējumu nodrošināt ēdināšanu vairs nebūs iespējams vispār, pat nerunājot par kvalitatīvu un prasībām atbilstošu ēdināšanu.

"Tāpēc gan Rīgas dome, gan Pierīgas pašvaldības vērsušās ar vēstulēm valdībā, lūdzot solidāri palielināt finansējumu par ēdināšanas pakalpojumu izglītības iestādēs," atzīmē politiķe, piebilstot, ka tas būtu jādara nekavējoties, tāpēc pašvaldība jau drīzumā lems par finansējuma palielināšanu, to sedzot daļēji ar pašvaldības līdzekļiem, un daļēji ar vecāku līdzmaksājumu.

Plānots, ka līdzmaksājumu administrēs ēdināšanas uzņēmumi, kam iepirkuma rezultātā ir tiesības sniegt ēdināšanas pakalpojumu izglītības iestādēs.

Latvijas Ēdinātāju Apvienības valdes loceklis Guntis Bredovskis stāsta, ka apstākļi kara situācijas un ekonomisko sankciju dēļ ir būtiski mainījušies, un izmaksu kāpums ir sasniedzis vēl neredzētus tempus un iepriekš neprognozētus apmērus.

Līdz ar to ēdinātājiem nākoties risināt jautājumus par savas darbības turpināšanu – par to, cik ilgi būs jāupurē pakalpojuma līmenis, to turpinot sniegt, par uzņēmumu darba vides pilnveidošanu. Bredovska ieskatā tāpēc pozitīvi ir vērtējams fakts, ka Rīgas pašvaldība šajā situācijā meklē atbilstošus risinājumus.

Pašlaik par ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanu Rīgas izglītības iestādēs – skolās un pirmsskolās, – Rīgas pašvaldība gadā tērē 21,6 miljonus eiro. Papildus par atsevišķu audzēkņu grupu ēdināšanu pašvaldība saņem arī valsts budžeta līdzfinansējumu, kas gadā ir 3,5 miljoni eiro.

Kā vēstīts, Rīgas metropoles pašvaldības pagājušajā nedēļā cēla trauksmi par krīzes situāciju izglītības iestāžu ēdināšanas pakalpojumu sniegšanā.

Vietvaras uzver – ja nekavējoties valstiskā līmenī netiks veikti atbilstoši pasākumi valsts mērķdotācijas apmēra palielināšanai, pieaugošās inflācijas dēļ ir apdraudēta ēdināšanas pakalpojuma sniegšana pašvaldību izglītības iestādēs.

Tāpat ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) šogad neplāno nodrošināt papildus līdzekļus augošajām skolēnu ēdināšanas izmaksām.

"Ministrija novērtē" Latvijas Ēdinātāju apvienības (LĒA) un Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas (IIĒA) iniciatīvu, tomēr, ņemot vērā valsts budžeta programmas "Dotācija brīvpusdienu nodrošināšanai 1.-4.klašu izglītojamiem" ierobežotos līdzekļus, papildus līdzekļi šim mērķim šobrīd nav paredzēti.

IZM skaidro, ka turpmākās atbalsta iespējas tikšot skatītas nākamā gada budžeta sagatavošanas procesā kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu prioritāro pasākumu pieprasījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!