Foto: F64
Rīgā, 23. septembrī, darbu sākusi specializētā patversme Covid-19 inficētajiem bezpajumtniekiem ar nolūku atslogot esošās nakts patversmes, jo tām ikviena saslimušā bezpajumtnieka gadījumā būtu jāveic karantīna un telpu izolēšana, kas mazinātu iespēju palīdzēt visiem bez pajumtes palikušajiem, vēsta TV3 Ziņas.

Ar Covid-19 inficēto bezpajumtnieku patversme atvērta Pārdaugavā, Kartupeļu ielā 8. Turp ceturtdienas vakarā policijas uzraudzībā nogādāti pirmie septiņi cilvēki un tā spēs uzņemt līdz 30 Covid-19 slimniekus, katrā istabā izvietojot pa trim vai pieciem cilvēkiem.

Ārsts ieradīsies pēc pieprasījuma, taču diennakts uzraudzības dežūrā visu laiku būs policija, jo daļa Covid-19 saslimušo bezpajumtnieku var nevēlēties pavadīt izolācijā desmit dienas.

Specializēto patversmi Covid-19 slimajiem bezpajumtniekiem ar atvieglojumu uztver Rīgas nakts patversmes direktore, jo viņiem pašiem vairs nebūs jāveic inficēto izolēšana. Pagājušajā ziemā, pavasarī darbs ar bezpajumtniekiem un vēl tādiem, kuri bija saslimuši ar Covid-19 bija ļoti liels apgrūtinājums.

"Mums ir ļoti, ļoti bezatbildīgi cilvēki, tad tiem ir vajadzīga stingrāka uzraudzība, lai ir ieslēgts un netiek nekur ārā, kad vien sagribas. Mums te pagājušajā gadā raibi gāja, policiju saucām. Kontaktpersonām bieži ir jautājums – kāpēc es, es jau neesmu slims, kāpēc nevar iet ārā. Kad uznāk alkas pēc šņabja garšas, tad vispār ir gūti novaldīt," stāstīja Rīgas patversmes direktore Dagnija Kamerovska.

Covid-19 slimos bezpajumtniekus atklāj nakts patversmēs, jo turp aukstā laika dēļ dodas arvien vairāk cilvēku.

Rīgas astoņās patversmēs šajās dienās nakšņo vidēji 580 bezpajumtnieku. Taču doties uzreiz uz gultasvietu bezpajumtniekiem ir aizliegts. Viņiem vispirms ir jāuzrāda vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts, vai arī jāveic ātrais siekalu tests. Piemēram, nakts patversmē – Maskavas ielā 208 – no visiem klientiem tikai 34% ir vakcinēti.

Tieši problēmas ar testēšanu daļai bezpajumtnieku ir iemesls vakcinēties. Tuvākajās dienās patversmju telpās tiks rīkota vakcinācija. Tagad gatavo sarakstus, kuri bezpajumtnieki vēlas saņemt Latvijai tikko piegādātās vienas devas "Johnson&Johnson" vakcīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!