Foto: LETA
"Latvijas jaunatnes, studentu un sporta arodbiedrība" akcijā "Nē narkotikām" sestdien, 7.decembrī, plkst.11 rīkos gājienu, lai atbalstītu cīniņus pret "legālo narkotiku" tirdzniecības vietām, aģentūru LETA informēja akcijas organizatoru pārstāvis Dmitrijs Sarafanovs.

Organizatori skaidro, ka gājiens tiek vērsts Rīgas domes iniciatīvas "Stop Drugs" atbalstīšanai cīņā ar "Spaisa" tirdzniecības vietām. Akcijas laikā ieplānoti vairāki gājieni un parakstu vākšanas iniciatīvas atbalstam. Plānots, ka gājienā piedalīsies 200 cilvēku, un Rīgas pilsētas mērs Nils Ušakovs (SC) ir uzaicināts veikt pirmos simt soļus ar gājiena kolonnu.

Akcijā "Nē narkotikām" piedalīsies - "Latvijas Jaunatnes, studentu un sporta arodbiedrība", "Eiropas tatāru jauniešu apvienība", Latvijas hokeja komanda "Ak-bars", Latvijas Džudo federācija, "Latvijas Tautu saime", "Riga without Drugs", "KVN liga Rīga".

Akcijas organizatori ir pret "legālajām narkotikām" un iestājas par veselīgu dzīvesveidu, sportu un tradicionālajām ģimenes vērtībām.

Pirmais gājiens sestdien notiks no Rīgas domes līdz tirdzniecības centram "Mols", pirms tā plkst.10.45 pie Rīgas domes tiks organizēta preses konference.

Savukārt otrais gājiens notiks 15.decembrī no tirdzniecības centra "Olimpija" līdz Rīgas domes ēkai. Šī gājiena noslēgumā ir ieplānota jauniešu deju zibakcija "Nē narkotikām".

Jau ziņots, ka pirmā "Stop Drugs" iedzīvotāju patruļa Rīgā notika 13.novembrī, un tajā piedalījās aptuveni 200 cilvēku, savukārt dienu vēlāk, 14.novembrī, patruļās iesaistījās jau vairāk nekā 300 cilvēku no dažādām nevalstiskajām organizācijām, tiem pievienojās arī citi brīvprātīgie.

Patruļās aicināts iesaistīties ikviens, kuru satrauc "legālo narkotiku" izplatība, vienlaikus norādot, ka šajā akcijā var noderēt spējas nepieciešamības gadījumā pašam sevi aizstāvēt.

Vienlaikus portālā "Manabalss.lv" tiek vākti paraksti par aicinājumu pasargāt bērnus no "legālajām narkotikām". Iniciatīvas autori mudina veikt izmaiņas likumdošanā, sintētiskās narkotikas pielīdzināt narkotiskajām un psihotropām vielām un stingri ierobežot to apriti. Iniciatīvu parakstījuši gandrīz 6000 cilvēku.

Tāpat ziņots, ka Latvijā 14.novembrī stājās spēkā likuma grozījumi par pagaidu aizliegumu apreibinošajām vielām - izmaiņas paredz iespēju ar Slimību profilakses un kontroles centra lēmumu uz laiku līdz 12 mēnešiem aizliegt vai ierobežot tādu jaunu psihoaktīvo vielu vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu, kuras nav iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos. Pagaidu aizliegumu piemēros tām vielām, par kurām saņemta informācija no Eiropas Agrīnās brīdināšanas sistēmas vai tiesu ekspertīžu iestādes atzinums.

Jaunais regulējums būs būtisks arī muitas dienestiem, ļaujot potenciāli kaitīgās vielas lielos apmēros aizturēt jau uz valsts robežas un ierobežot to nonākšanu mazumtirdzniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!