Foto: LETA

Rīgas dome šogad plāno mainīt nodevas, kas attiecas uz ielu tirdzniecību un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu publiskās vietās. Izmaiņas attieksies ne vien uz alkohola tirgotājiem un kafejnīcu terasēm, bet arī uz saldējuma tirdzniecību publiskās vietās.

Par izmaiņām kartībā, kas atrunā tirdzniecību publiskās vietās Rīgā, ceturtdien lēma domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputāti, tās vienbalsīgi atbalstot ar desmit balsīm "par" un nododot to skatīšanai domes sēdē, kur par to tiks pieņemts gala lēmums.

Vērtējot pērnā gada pieredzi, kas pamudinājusi veikt grozījumus regulējumā, kā viens no iemesliem izmaiņām tiek minēts "saldējuma tirdzniecības vietu darbības samazinājums, ko saldējuma ražotāji skaidroja ar mainītu pašvaldības nodevas aprēķināšanas principu, kas būtiski palielina pašvaldības nodevu".

Domē arī saskata nepieciešamību noteikt nodevu īslaicīga rakstura ielu tirdzniecībai, kas saistīta ar maza apmēra alkoholisko dzērienu darītavā ražotu vīnu, raudzēto dzērienu, kā arī pārējo alkoholisko dzērienu, kas pārdots iepakojumā.

Tikmēr pašvaldības nodevas likme vienādām preču grupām ir vienādota trīs tirdzniecības kategorijās: īslaicīga rakstura ielu tirdzniecībā, ielu tirdzniecībā pasākuma laikā un ielu tirdzniecībā Ziemassvētku laikā. Šādu lēmumu pašvaldībā skaidro ar to, ka "minētie ielu tirdzniecības veidi savstarpēji ir maz atšķirīgi".

Mainoties principiem, pēc kuriem tiek iekārtotas ielu tirdzniecības vietas, tostarp āra terases, un to vidū iezīmējoties atšķirībām, pašvaldība nolēmusi esošo regulējumu atjaunot, pielāgojoties šīm izmaiņām.

Tādējādi tiek izdalīti divi veidi: grūtāk pārvietojamas stacionārās terases, kurām, kā līdz šim, dienas likme būs atkarīga no aizņemamās platības un novietojuma pilsētā, un vieglāk pārvietojamām terasēm, kas sastāv pamatā no galdiem un krēsliem.

Otrajai kategorijai tiks piemērota konstanta nodevas dienas likme neatkarīgi no aizņemamās platības. Tas arī dotu iespēju uzņēmējiem brīvi variēt ar galdiņu skaitu.

Savukārt nolūkā mazināt administratīvo slogu, plānots noteikt minimālais nodevas nomaksas periodu rudens un ziemas laikā, ņemot vērā, ka āra kafejnīcu apmeklētība tad samazinās. Līdz ar to šajā periodā pašvaldības nodevas likmi plānots samazināt.

Pašvaldība atzinusi, ka arī šī brīža likmes zonējums neatspoguļo faktisko situāciju pilsētā āra kafejnīcu īpatsvara ziņā. Līdzšinējo četru zonu kārtību paredzēts aizstāt ar trīs zonām.

Pirmajā zonā ietilps Vecpilsēta un Vecāķi, savukārt otrajā – Centrs, Avoti, Ķīpsala, Āgenskalns, Brasa, Grīziņkalns, Pētersala-Andrejsala, Skanste, Teika, Mežaparks un salas. Savukārt trešajā zonā būs pārējās Rīgas apkaimes. Pirmajā zonā būs augstākās nodevas, savukārt trešajā – zemākās.

Piemēram, dienas nodevas likme āra kafejnīcai, kas iekārtota atvieglotā kartībā, proti, sastāv no tikai galdiem un krēsliem, pirmajā zonā pavasara un vasaras sezonā būs 4 eiro, otrajā – 2 eiro, bet trešajā – 1 eiro. Savukārt rudens un ziemas sezonā attiecīgi – 2 eiro, 1 eiro un 0,50 eiro.

Vienlaikus, saklausot uzņēmēju sūdzības, pašvaldība paredzējusi 50% atlaidi ilgstošu ielu remontdarbu norises gadījumā, jo tas būtiski ietekmējot āra kafejnīcu darbību.

Ar izmaiņām regulējumā pašvaldība cer, ka kārtība, kas nosaka ielu tirdzniecības nodevas apmēru kļūs vieglāk uzverama un saprotamāka un tiks dota iespēja uzņēmējam ikdienā variēt ar āra kafejnīcas platību atkarībā no apstākļiem.

Tāpat tiek sagaidīts, ka mazināsies pašvaldības administratīvais slogs, tomēr vienlaikus potenciāli saruks arī pašvaldības ieņēmumi, kas tiek gūti, iekasējot nodevas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!