Foto: DELFI

Kaut gan četrus gadus Rīgā pastāv vienota gidu sertifikācijas sistēmai, tomēr standartu, kā stāstīt par Rīgu un Latviju, tūristiem nav, vēsta LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens". Gidi bieži neizsniedz čekus, kā arī mēdz paust personiskus, ideoloģijā balstītus viedokļus par Latvijas tagadni un vēsturi.

Raidījums "Aizliegtais paņēmiens", uzdodoties par tūristiem Rīgā devies vairākās ekskursijās, un kādā no tām sertificēta Rīgas gide Ludmila Vanaga biedējusi ar latviešiem, kuri nemīl krievus, tāpēc viņai Rātslaukumā stāvēt ar Krievijas karodziņu un piedāvāt pakalpojumus krieviski, ir bīstami. Esot bijuši gadījumi, kad latvieši viņai šo karodziņu atņēmuši un samīdījuši.

Tāpat gide klāstījusi par Latvijas ekonomisko situāciju, kas pasliktinājusies kopš iestāšanās Eiropas Savienībā. Rīgas mēru viņa raksturoja kā krietnu cilvēku: "Mums ir ļoti godīgs mērs. Ja viņš iemīlas meitenē, viņš uzreiz viņu bildina! Trīs reizes precējies, nesen palika 41 gads, trīs reizes precējies, iemīlējās, izšķīrās, iemīlējās, izšķīrās, ja, ļoti godīgs." Savukārt Latvijas mazpilsētas gide raksturoja, stāstot, ka tur nav ar ko nodarboties, ir liela nabadzība, bērni spiesti strādāt, ir daudz internātu "debīliķiem", tāpēc, ka vecāki dzer, bet gudrākie Anglijā lasa sēnes. Jaunā paaudze krievus ignorē un valodu nemācās.

"Aizliegtā paņēmiena" satiktie gidi arī pauduši viedokli par to, ka Latvijā okupācija nav bijusi, piemēram, sertificētā gide Tatjana Bautkinas okupāciju raksturojusi kā labprātīgu "inkorporāciju". Noticis gluži tāds pats referendums, kā, iestājoties Eiropas Savienībā.

Rīgas Tūrisma attīstības birojā pauž, ka nekontrolē ko un kā gidi stāsta tūristiem. Pārbauda tikai, vai gidam ir atbilstoša kvalifikācija, izglītība. Latvijā šobrīd nav izstrādāts arī vienots gidu ētika standarts, savukārt tāds ir Eiropas mērogā un tas, piemēram, nosaka, ka gidam jābūt uzmanīgam paužot personīgo attieksmi un gids nedrīkst stāstīt propagandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!