Rīgas lidostā šovakar nosēdās ASV prezidenta Džordža Buša lidmašīna "Air Force One".
Džordžs Bušs ierodas Rīgā

Lidmašīnai piezemējoties, pie trapa devās Latvijas valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, ASV vēstniece Ketrīna Toda Beilija un Ārlietu ministrijas Valsts protkola vadītājs Jānis Dripe. Visi devās iekšā lidmašīnā, pēc brīža ASV vēstniece un Jānis Dripe pameta lidaparātu, atstājot mūsu valsts prezidenti lidmašīnā. Pēc neilga mirkļa no lidmašīnas izkāpa Vaira Vīķe-Freiberga un Džordžs Bušs ar kundzi Loru.

ASV prezidents, kāpjot lejā pa trapu, sveica sagaidītājus. Tūliņ pēc tam viņš devās uz savu limuzīnu un pameta lidostu "Rīga", lai dotos uz viesnīcu "Radisson SAS Daugava".

Džordžu Bušu lidostā "Rīga" bija ieradušās sagaidīt vairākas augstas amatpersonas - Ministru prezidents Aigars Kalvītis, Latvijas vēstnieks ASV Māris Riekstiņš ar kundzi, ārlietu ministrs Artis Pabriks u.c.

Piektdienas vakarā Bušam Latvijā nekādi oficiāli pasākumi nav plānoti, viņa vizīte sāksies sestdien.

Pēc Valsts prezidentes preses dienesta sniegtās informācijas, sestdien plkst.10 laukumā pie Rīgas pils notiks ASV prezidenta un pirmās lēdijas Loras Bušas svinīgā sagaidīšanas ceremonija. Plkst.10.15 Rīgas pils Ģerboņu zālē Bušam tiks pasniegts pirmās šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.

Plkst.10.30 paredzēta īsa ASV prezidenta un Latvijas prezidentes saruna, bet plkst.11.35 Bušs dosies nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa.

ASV prezidents Rīgā tiksies arī ar pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, kas plkst.12.05 būs pulcējušies Latviešu biedrības namā uz apaļā galda diskusiju. Tai sekos triju Baltijas valstu prezidentu - Latvijas prezidentes Vīķes-Freibergas, Lietuvas valsts vadītāja Valda Adamkus un Igaunijas prezidenta Arnolda Rītela - pusdienas kopā ar Bušu. Plkst.14.25 paredzēta visu četru prezidentu preses konference, bet plkst.15.20 viņiem plānota oficiāla tikšanās Rīgas pilī.

Plkst.17.10 Bušs teiks uzrunu Mazajā ģildē. Uz tās noklausīšanos ASV vēstniecība uzaicinājusi 250 personas, informēja vēstniecībā. Uzrunu tiešraidē translēs arī Latvijas un starptautiskās telesabiedrības.

Pēc vizītes Latvijā ASV prezidents sestdienas vakarā dosies uz Nīderlandi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!