Februārī Rīgā stāsies spēkā jauns lēmumprojekts par pašvaldības sociālajiem pabalstiem, kas paredz ieviest arī divus jaunus pabalsta veidus - pabalstu mājoklim un sociālā atbalsta dzīvokļa statusa ieviešanu.
Saskaņā ar dokumentu, kuru vēl skata domes pastāvīgās komitejas, Rīgā tiks palielināti sociālie pabalsti trūcīgiem iedzīvotājiem, kā arī paaugstināti kritēriji to saņemšanai.

Rīgas domes Sociālās palīdzības dienesta vadītāja Anita Gaigala trešdien žurnālistiem paskaidroja, ka viens no svarīgākajiem kritērijiem dokumenta izstrādē bija princips - "ja iedzīvotājs saņem pašvaldības sociālo pabalstu, tad tādu, lai viņam nav jāiet vēl pēc desmit citiem".

Līdzšinējie pabalstu saņemšanas kritēriji noteica, ka pabalstu var saņemt personas, kurām uz vienu ģimenes locekli ienākumi nav lielāki par 38 latiem.

Saskaņā ar jauno dokumentu Rīgā sociālo pabalstu varēs saņemt personas, kurām ienākumi uz vienu ģimenes locekli nav lielāki par Centrālās statistikas pārvaldes noteikto iztikas minimumu - 83,59 latiem.

Savukārt par palīdzētspējīgu personu tiks uzskatīts rīdzinieks, kam ienākumi ir lielāki par minēto summu.

Sociālā atbalsta dzīvokļa statusa ieviešana nepieciešama, jo iedzīvotājs var nonākt pārejošās materiālās grūtībās un būtu nelietderīgi viņu pārvietot uz sociālo māju, skaidroja domes Sociālās komitejas vadītājs Heinrihs Lācis.

Sociālā atbalsta dzīvokļa statuss tiks piešķirts uz laiku.

Rīgas dome iecerējusi, ka turpmāk pabalsta saņemšanai lielāka iniciatīva būs jāveic palīdzības saņēmējam. Jaunievedums ir kārtība, ka bērnam vienalga pienākas pabalsts ēdināšanai un skolas apmeklēšanai, ja arī viņa vecāki neizrāda interesi pabalstu saņemt.

Būs iespēja saņemt arī papildu pabalstus - ģimenes pabalstu un pabalstu transporta pakalpojumu apmaksai.

Rīgas pašvaldības 2000.gada budžetā sociālajiem pabalstiem atvēlēti 5,5 miljoni latu, kas ir par aptuveni miljonu latu vairāk nekā pērn. 1999.gadā pašvaldības materiālo palīdzību saņēma 49,1 tūkstotis rīdzinieku ģimeņu, kopumā 95,5 tūkstoši cilvēku jeb 12,1% rīdzinieku.

73,3% no pabalstos izmaksātās summas iztērēti pārtikas pabalstiem un dzīvokļa pabalstiem.

Jau ziņots, ka lēmumprojektā paredzēti desmit pašvaldības sociālo pabalstu veidi - trūcīgo ģimeņu palīdzības pabalsts, pabalsts bērnu ēdināšanai skolās un bērnudārzos, dzīvokļa pabalsts, pabalstu aprūpei, apbedīšanas pabalsts un pabalsts pensionāram vai invalīdam vieniniekam.

Pašvaldība piešķirs pabalstu arī bērna izglītībai, medicīnas un sabiedriskā transporta pakalpojumu apmaksai, kā arī speciālā transporta pakalpojumu apmaksai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!