Foto: PantherMedia/Scanpix
Mediķiem trešdien izdevies izglābt kāda 65 gadus veca vīrieša dzīvību, kuram ceļā uz slimnīcu 12 reizes iestājās klīniskā nāve.

Vīrietis mājās sajuta pēkšņas stipras sāpes krūtīs, kādas iepriekš nav bijušas un, kas 20 minūšu laikā pastiprinājās. Tāpat vīrietis juta tirpšanu rokā, sākās elpas trūkums un auksti sviedri. NMP dienesta mediķu brigāde vīrietim konstatēja miokarda infarktu. Ceļā uz slimnīcu vīrietim vairākkārt apstājās sirdsdarbība, un brigāžu mediķi īstenoja atkārtotus atdzīvināšanas pasākumus, kas bija veiksmīgi.

Sasirgušais izglābts operatīvi un veiksmīgi darbojoties Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas mediķiem un Sirds un asinsvadu slimību klīnikas kardiologiem.

Nonākot Rīgas Austrumu slimnīcā, pacients jau bija atguvis samaņu un nekavējoties tika nogādāts Invazīvās kardioloģijas laboratorijā, kur viņam tika veikta sirds asinsvadu stentēšana jeb sašaurināto asinsvadu paplašināšana, atjaunojot normālu asins plūsmu. Pašlaik pacienta stāvoklis tiek raksturots kā stabils, viņš ir pie samaņas.

Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā augustā kopumā medicīniskā palīdzība tika sniegta 6330 pacientiem, no kuriem 1102 gadījumi bija klasificēti kā dzīvībai bīstami. Ar dažādām traumām bija ievesti 1040 cilvēki, 62 cilvēki bija guvuši smagas politraumas, lielākoties ceļu satiksmes negadījumos, 86 pacienti specializētai palīdzībai bija pārvesti no praktiski visām rajonu slimnīcām.

Mediķi atgādina, ka situācijās, kad veselības dēļ ir apdraudēta cilvēka dzīvība, nekavējoties jāzvana uz NMP dienesta ārkārtas tālruni 113! Par miokarda infarktu var liecināt pēkšņas spēcīgas spiedošas vai dedzinošas sāpes krūtīs aiz krūšu kaula, elpas trūkums, auksti sviedri, samaņas un sirds ritma traucējumi – šādās situācijās cilvēka dzīvībai izšķiroša var izrādīties katra minūte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!