Foto: Shutterstock
Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja trešdien, 19. aprīlī, atbalstīja 4500 eiro piešķiršanu no pašvaldības Rezerves fonda jaundzimušo trīnīšu ģimenei.

Jau vēstīts, ka Rīgas Dzemdību namā 6. martā rīdzinieku Gunas un Dmitrija ģimenē piedzima trīnīši – divi brālīši un māsiņa. Pirms pieciem gadiem Rīgas Dzemdību namā pasaulē nāca šīs ģimenes pirmdzimtais dēliņš Tomass.

Rīgas dome tradicionāli trīnīšu ģimenēm piešķir vienreizēju pabalstu 4500 eiro apmērā. Par pabalsta piešķiršanu vēl lems Finanšu un administrācijas lietu komiteja.

Kopējā summa, ko pašvaldība plāno piešķirt, pirms nodokļu nomaksas ir 5844,15 eiro. Līdz šim rīdzinieku – trīnīšu ģimenēm kopš 2009. gada šis vienreizējais pabalsts no Rīgas domes ir izmaksāts 19 reizes. Rīdzinieku ģimenē trīnīši pēdējo reizi piedzima 2021. gadā – trīs puisīši.

Komitejas priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs (PP) sēdē norādīja, ka šī pabalsta apmērs nav mainījies kopš 2009. gada, līdz ar to būtu pieļaujama doma kādā brīdī to pārskatīt un, iespējams, celt.

Savukārt opozīcijas deputāts Vladimirs Buzajevs (LKS) sēdē iesniedza rosinājumu papildināt lēmumprojektu ar teikumu: "Uzdot Rīgas valstpilsetas pašvaldības domes Labklājības departamentam līdz 2023. gada 1.jūnijam izpētīt citu pašvaldību pieredzi par bērna piedzimšanas pabalsta piešķiršanu."

Tāpat deputāts rosināja iesniegt komitejā iesniegt attiecīgus priekšlikumus grozījumiem, iedvesmojoties no Ventspils pašvaldības piemēra. Proti, bērna piedzimšanas pabalsta apmēru par vienu bērnu noteikt 300 eiro apmērā, bet, ja vienās dzemdībās dzimuši divi bērni – 400 eiro par katru bērnu. Deputāts argumentēja, ka valstī ik gadu piedzimst ap 100 reizes vairāk dvīņu, nekā trīnīšu, rosinot sekot Ventspils piemēram un izmaksāt pabalstu dubultā apmērā dvīņu gadījumā.

Politiķis arī piedāvāja sekot Ventspils piemēram un izskatīt iespēju šo pabalstu izmaksāt no pašvaldības budžeta, nevis rezerves fona, kā tas ir šobrīd.

Kleinbergs oponēja, norādot, ka Ventspilī ir citādāk iekārtota sociālā atbalsta sistēma un tā balstās tieši pabalstos, kamēr sociālo pakalpojumu ziņā Ventspils nepiedāvā tikpat plašu klāstu kā Rīga. Aicinot priekšlikumu noraidīt, deputāts skaidroja, ka tas nenozīmē, ka pašvaldība kopējo situāciju neizpētīs, tomēr viena bērna piedzimšanas gadījumā, kā arī dvīņu gadījumā celt pabalstu, kā tas izriet no Buzajeva priekšlikuma, pašvaldība nevar līdzekļu trūkuma dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!