Rīga kultūras jomā taupīs uz svētku pasākumu, administratīvo izdevumu un kapitālieguldījumu rēķina, portālu "Delfi" informēja Rīgas dome.

Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas deputāti trešdien akceptēja Kultūras departamenta pārstrādāto 2009.gada budžeta projektu, kas tika izstrādāts atbilstoši domes vadības un Finanšu departamenta dotajiem norādījumiem. Deputātiem iesniegtais budžeta projekts izstrādāts 2008.gada apstiprinātā budžeta ar šā gada maijā veiktajiem grozījumiem un veido 16 525 661 latu.

Veicot budžeta optimizāciju visām Kultūras departamenta programmām, ir samazināti ikgadējie budžeta izdevumi 563 819 latu apmērā. Savukārt budžeta iestāžu ieņēmumi palielināti par 138 688 latiem.

Tā kā Kultūras departamenta programmās liels izdevumu īpatsvars ir iestāžu uzturēšanas izdevumi, reālais izmaksu pieaugums ir būtisks, norāda Rīgas dome.

Rīgas dome informē, ka neskatoties uz ikgadējo izdevumu optimizāciju, komunālo pakalpojumu izmaksu palielinājumam papildus nepieciešami 91 452 lati pret 2008.gada bāzes izdevumiem.

Sakarā ar valstī noteikto minimālās algas paaugstināšanu no nākamā gada 1.janvāra budžeta projektā nepieciešams palielinājums 160 848 latu apmērā šo saistību izpildei. Tāpat budžeta projektā iekļautās prasības kultūras darbinieku sociālajām garantijām ir neatliekamas.

Pēc atkārtotām sarunām ar domes Finanšu departamenta pārstāvjiem, kurās tika norādīts uz nepieciešamību veikt papildu budžeta projektā iekļauto posteņu samazinājumu, komitejas deputātiem trešdien tika piedāvāts akceptēt samazinājumu vēl 337 064 latu apmērā.

"Šī ekonomija tiks panākta uz kapitālieguldījumu izdevumu pozīcijas rēķina (samazinājums par 56%), kā arī atvēlot mazāk līdzekļu kultūras pasākumu rīkošanai, kultūras centru un kultūras namu grāmatvedības uzskaites apkalpošanas nodošanas Kultūras departamenta grāmatvedībai, izmaiņu veikšanu Kultūras departamenta struktūrā un amata vienību samazināšanu Rīgas Centrālās bibliotēkas un filiālbibliotēkās, iepriekš pieņemtā bibliotēku optimizācijas plāna ietvaros," norāda Rīgas dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!