Foto: Valsts policija

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja ceturtdien, 20. janvārī, nolēma paaugstināt atalgojumu vairākām darbinieku grupām.

Alga 2022. gadā mainās sestās, astotās un devītās algu grupas darbiniekiem. Sestajai grupai maksimālais atalgojums bija noteikts 1766 eiro, tagad tas palielināts līdz 1917 eiro, astotā varēja saņemt 1095 eiro, tā palielināta līdz 1190 eiro, savukārt devītajai grupai maksimālais atalgojums bija noteikts 850 eiro, bet nu tas palielināts līdz 996 eiro.

Sesto algu grupu veido komisiju priekšsēdētāja vietnieki, nodaļu vadītāji un viņu vietnieki un vecākie eksperti. Astotajā amatu algu grupā iekļauti sociālie darbinieki, sociālie pedagogi, medicīnas māsas, galvenie speciālisti, juristi, galvenie referenti, galvenie bibliotekāri, bāriņtiesas locekļi, inspektori un inspektori-glābēji. Devītajā amatu grupā iekļauti kārtībnieki, kārtībnieki-glābēji, ūdenslīdēji, autovadītāji un speciālisti nodaļās.

Šajās grupās atalgojums pacelts līdz pieļaujamiem algu "griestiem".

Lēmums vēl būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Rīgā darba vietas ir sadalītas 12 amatu atalgojumu kategorijās. Zemāko no tām veido tādas profesijas kā sētnieki un apkopēji, saņemot robežās no 500 līdz 530 eiro.

Pašvaldība, veidojot 2022. gada budžetu, secinājusi, ka vidējā darba samaksa Rīgas pašvaldībā 2020. gadā bija tikai 767 eiro, kas ir 67% no vidējā atalgojuma privātajā sektorā un 55% no vidējā atalgojuma valsts sektorā.

Pilsēta to daļēji saista ar mazāk kvalificēto darbinieku skaitu izglītības nozarē, taču vienlaikus pašvaldība izpētījusi, ka atsevišķām amatu grupām atalgojuma atšķirība ar līdzvērtīgiem amatiem sasniedz 34%.

Lai sakārtotu atalgojuma sistēmu, budžetā būtu nepieciešams tam atvēlēt 20,8 miljonus eiro, bet Rīgai ir ierobežoti finanšu resursi, tāpēc 2022. gadā tika lemts par pakāpenisku atalgojuma pārskatīšanu, paredzot finansējumu 4,3 miljonu eiro apmērā. Tas ļaus palielināt atalgojumu par 4-8%, lēš pašvaldība.

Jau vēstīts, ka Rīgas 2022. gada budžeta ieņēmumi plānoti 995 miljoni eiro, bet izdevumi plānoti 1,15 miljardu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!