Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) mītiņš, kas otrdien tika rīkots Esplanādē, pie Raiņa pieminekļa, plānotās stundas vietā ilga tikai apmēram 20 minūtes.
Ap plkst.11.30 apmēram 300 LSDSP konferences dalībnieki noīrētos autobusos organizēti tika atvesti uz Esplanādi, kur sākumā grupiņās fotografējās pie pieminekļa, bet pēc tam noklausījās pāris oratoru teikto. Sociāldemokrāti gan nebija parūpējušies par skaļruņiem un viņu mītiņā sacīto sadzirdēja tikai daži desmiti partijas biedru, kas bija nostājušies pirmajās rindās.

Dažas gados vecas un uzvedībā skaļas sociāldemokrātu atbalstītājas ar tādu pasākuma gaitu nebija mierā un ar skaļiem izsaucieniem traucēja pasākuma norisi. "Sagrābušies naudu, tagad sociāldemokrāti izliekas par tādiem nabagiem, ka pat mikrofonu nevar uzlikt," klaigāja kāda sieviete. Otra kundze, kura uz mītiņu bija ieradusies kopā ar savu sunīti, viņu atbalstīja, saucot, ka arī tauta grib kaut ko dzirdēt šajā mītiņā.

Saeimas LSDSP frakcijas deputāte Viola Lazo klātesošajiem sākumā atgādināja dažas sentences no Raiņa darbiem. Viņas kolēģis Egils Baldzēns runāja par demokrātijas lomu valsts pastāvēšanā un apgalvoja, ka demokrātiskās Latvijas valsts īstie radītāji ir sociāldemokrāti.

Dzejnieks Uldis Bērziņš dalījās poētiskās pārdomās par Satversmi un aicināja to uzlabot, nevis radīt no jauna, jo Latvija taču neesot nonākusi tādā krīzē kā Francija piecdesmitajos gados. Bērziņš atzina, ka "Satversmes skolā mums ir jāsāk mācīties ar to pašu klasi, no kuras Ulmanis savulaik izņēma".

Pēc tam uzstājās LSDSP priekšsēdētājs Juris Bojārs, kurš paziņoja, ka konferencē pasludinātais pārtraukums ir beidzies. Bojārs aicināja klātesošos organizēti nolikt ziedus un doties atpakaļ uz autobusiem.

Pēc sociāldemokrātu organizētās aizbraukšanas Esplanādē, pie Raiņa pieminekļa palika apmēram 15 rīdzinieki, kas LSDSP aicināti bija atnākuši uz izsludināto mītiņu, un vairāki pašvaldības policisti, kuriem mītiņa vietā bija jāuzkavējas līdz tā oficiālajām beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!