Foto: AFP/Scanpix/LETA

Rīgas domes (RD) deputātu vairākums trešdien, 23. maijā, lēma neiekļaut darba kārtībā opozīcijas rosinājumu pārtraukt pašvaldības vienošanos par sadarbību ar Maskavas valdību.

Lēmumprojekta iesniedzēja Juta Strīķe (JKP) aicināja pārtraukt 2001. gadā parakstīto vienošanos ar Maskavas valdību, kas paredzēja sadarbību tirdzniecības, ekonomikas, zinātnes un tehnikas, humanitārajās un kultūras jomās.

Opozīcijas vadzis lūzis pēc 2018. gada 5. maija protestiem "Viņš mums nav cars", kas vērsās pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

JKP uz sēdi sagatavoja arī videofragmentu, kurā iemūžināta sadursme starp demonstrantiem, kārtībsargiem un Putinam lojāliem protestētājiem 5. maija protestos. Lai gan sākotnēji video atskaņot neļāva saplīsušais projektors, pēc sēdes pārtraukuma sēžu zālē RD darbinieki uzstādītāja jaunu monitoru. Video Strīķe atskaņoja, kad domnieki skatīja lēmumprojektu par nekustamā īpašuma atsavināšanu Akotu ielā. Tribīnē kāpa arī Jurģis Klotiņš (NA), mudinot Vērmanes dārzā notiekošo alus festivālu pārcelt uz Lucavsalu.

"Kamēr turpinās Krievijas agresija pret Ukrainu, Krimas okupācija un kara darbība Austrumukrainā, kā rezultātā ir gājuši bojā vairāki tūkstoši ukraiņu, tikmēr Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts galvaspilsēta nedrīkst uzturēt nekādas draudzības attiecības ar Krievijas vardarbīga režīma galvaspilsētu Maskavu," minēts lēmumprojekta pamatojumā.

Mērs Nils Ušakovs (S) nolasīja garu sarakstu ar pilsētām, kurām ar Maskavas valdību ir noslēgts šāds līgums. "Es gribu atgādināt, ka esošajā situācijā vienošanās mums nodrošina teātra viesizrādes. Es saprotu Potapovas kundzes sāpi, bet balsojām pret, jo kultūra un humanitārā sadarbība ir svarīga," teica Ušakovs.

"Rosinājumu ir iesniegusi politiski uzbudināta persona," pauda vicemērs Andris Ameriks (GKR), pārmetot Strīķei par politisku akciju četrus mēnešus pirms Saeimas vēlēšanām.

Pret lēmumprojekta iekļaušanu dienaskārtībā balsoja arī Mārtiņš Bondars (LA), jo šāda lēmuma pieņemšana būtu nepareizs diplomātisks solis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!