Foto: stock.xchng

Otrdienas rītā, pārbaudot 164 trauksmes sirēnas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) konstatēja traucējumus 21 sirēnai, kā arī nepilnības sirēnu attālinātā iedarbināšanas programmā. No 55 Rīgā esošajām sirēnām nenoskanēja desmit, portālu "Delfi" informēja dienesta pārstāve Ilze Dāme-Birziņa.

Jau vēstīts, ka VUGD sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centru visā Latvijā ieslēdza trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas darbību – trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli, iespējamos bojājumus vai traucējumus sirēnu darbībā, skaņas signāla dzirdamību un citus tehniskos parametrus.

Pārbaudes laikā tika konstatētas tehniskas nepilnības sirēnu attālinātā iedarbināšanas programmā, tādēļ sirēnas tika iedarbinātas manuāli. Bez traucējumiem un bojājumiem nostrādāja 143 no 164 izvietotajām trauksmes sirēnām, bet 21 uzstādītajai sirēnai tika konstatētas tehniski traucējumi. Par visiem pārbaudes laikā konstatētajiem traucējumiem, VUGD informēja IeM Informācijas centru, kas tehniski nodrošina trauksmes sirēnu apkopi un uzturēšanu.

Trauksmes sirēnu pārbaudes rezultāti liecina, ka Rīgā un tās reģionā no 55 sirēnām nenostrādāja desmit. Savukārt Kurzemē neskanēja trīs sirēnu signāli, Zemgalē – četri, bet Latgalē – vēl trīs. Tāpat viena sirēna nenostrādāja Vidzemē.

Tāpat VUGD 112 zvanu centri saņēma 47 zvanus no cilvēkiem, kuri nebija ieguvuši informāciju par notiekošo trauksmes sirēnu darbības pārbaudi vai arī ziņoja par to, ka nedzird sirēnas. Līdztekus sirēnu pārbaudei tika pārbaudīta sadarbība ar plašsaziņas līdzekļiem, ar kuriem VUGD ir noslēgts līgums par informācijas pārraidīšanu sabiedrībai.

Iepriekšējā trauksmes sirēnu pārbaudē, 2021. gada 17. decembrī, no pārbaudītajām 164 trauksmes sirēnām, desmit tika konstatētas tehniskas nepilnības.

Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā. Sirēnu dzirdamību ietekmē sirēnu izvietojuma augstums, teritoriālās apbūves īpatnības, pilsētas ikdienas transporta un ražošanas objektu radītie trokšņi, meteoroloģiskie apstākļi, norāda dienestā.

VUGD atgādina, ka gadījumos, ja iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par sirēnu pārbaudi, izdzirdot trauksmes sirēnu signālu, iedzīvotājiem jāieslēdz televizori un radioaparāti, vai citas ierīces, piemēram, mobilo telefonu radiouztvērēji, informācijas saņemšanai par trauksmes sirēnu ieslēgšanas iemeslu un iedzīvotāju nepieciešamo rīcību.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem trauksmes sirēnu pārbaude notiek divas reizes gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!