Foto: LETA

Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvaldes maijā veic atkārtotus ietvju tīrīšanas darbus Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsargjoslas (RVC) zonā, kā arī pie pašvaldības teritorijām ārpus centra. Smilšu savākšanu no brauktuvēm turpina arī Rīgas domes Satiksmes departaments (SD).

Kā portālu "Delfi" informē Rīgas domē, TLP aizvadītajā ziemā pirmo sezonu nodrošināja pašvaldības ielām piegulošo ietvju tīrīšanu un kaisīšanu RVC. Pēc ziemas pašvaldība nodrošina arī izkaisīto smilšu savākšanu. Darbi visos tīrīšanas maršrutos RVC tiek veikti divas reizes jeb divos ciklos.

Šobrīd visas ietves centrā un pie pašvaldībai piederošajām teritorijā ārpus centra jau vienu reizi ir notīrītas mehanizēti, savācot lielāko smilšu apjomu. Pirmajā ciklā tīrītājs pa katru ietvi izbrauc vienu reizi, tāpat kā ziemā kaisot ietves.

Pašlaik notiek otrais tīrīšanas cikls, kad tiek savāktas palikušās smiltis. Otrajā ciklā mehanizētā tehnika savāc palikušās smiltis visā ietves platumā, kā arī tiek piesaistīts roku darbs, lai veiktu tīrīšanu grūtāk pieejamās vietās, ko nav iespējams sakopt mehanizēti, piemēram, zem soliņiem. Otrajā tīrīšanas ciklā šobrīd veikti aptuveni 50% no plānotajiem darbiem.

Kopējais ietvju garums, ko TLP kopj gan RVC, gan ārpus tā, ir 498,6 kilometri. Šobrīd ietvju tīrīšanas tehnika, veicot gan pirmā, gan otrā cikla tīrīšanas darbus, mērojusi 849,5 kilometrus, kopā savācot 263,3 kubikmetrus smilšu.

Rīgas domes Satiksmes departamentā portālam "Delfi" norādīja, ka 2021. gadā notīrītais apjoms bija 1141 kilometri, savukārt 2022. gadā – 1489 kilometri. Šobrīd dati par šo gadu vēl nav pieejami, jo smilšu savākšanas darbi turpinās. Savukārt pašvaldības piegulošo teritoriju apsaimniekotajās ietvēs satīrīto smilšu daudzums netiek speciāli uzskaitīts.

Vasaras sezonā TLP turpinās regulāri uzkopt ietves RVC un pie pašvaldībai piederošajiem īpašumiem ārpus RVC. Nākamajā ziemas sezonā pašvaldība nodrošinās arī pie pirmās un otrās kategorijas ielām piegulošo ietvju tīrīšanu un kaisīšanu ziemā, savukārt pavasarī – izkaisīto smilšu savākšanu.

Namu un teritoriju īpašnieki un apsaimniekotāji, kuri ārpus centra šogad veica saviem īpašumiem piegulošo ietvju kopšanu un kaisīšanu ziemā, arī aicināti veikt izkaisīto smilšu savākšanu.

SD turpina smilšu savākšanu no ielu brauktuvēm. Līdz šim kopumā notīrītas brauktuves 1343 kilometru garumā. Darbi šobrīd gandrīz pilnībā noslēgušies pirmās un otrās kategorijas ielās, kur uzsākta regulāra brauktuvju tīrīšana.

Paralēli tam turpinās smilšu savākšana no trešās kategorijas ielām. Lai varētu nodrošināt kvalitatīvu darbu izpildi, īslaicīgi tiek uzstādītas apstāšanās un stāvēšanas aizlieguma ceļa zīmes. Aicinām transportlīdzekļu vadītājus uzstādītās ceļa zīmes ņemt vērā.

Lai mazinātu putekļu apjomu, nakts laikā šobrīd tiek laistītas ielas pilsētas centrā. Nokrišņu gadījumā laistīšanas darbus pārtrauks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!