Pirmdien Dailes teātrī Rīgā norisinās starptautiska konference "Latvijas Tautas fronte par neatkarīgu un demokrātisku Latviju. LTF - 30", kam sekos svētku koncerts. Pasākuma tiešraidi iespējams vērot portālā "Delfi".

Latvijas Tautas fronte (LTF) bija Trešās atmodas sākumposmā radīta sabiedriski politiska organizācija ar vairāk nekā 250 000 biedru un vēl lielāku atbalstītāju skaitu gan Latvijā, gan trimdā. Cīņā par demokrātiskas un neatkarīgas valsts atgūšanu ap LTF ar laiku saliedējās gandrīz visi latviešu nacionālās atbrīvošanās idejas piekritēji un grupējumi, kā arī Latvijas etnisko minoritāšu kultūras biedrības.

Konferences mērķis ir atspoguļot LTF nozīmi, jo tā saliedēja tautu varas pārņemšanai parlamentārā ceļā, sekmēja 1990.gada 4.maija Neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanu un Latvijas valsts demokrātijas atjaunošanu.

Konferencē piedalīsies Baltijas tautu kustību pārstāvji no Lietuvas, Igaunijas, kā arī Zviedrijas, Lietuvas vēstures institūta vecākais zinātniskais līdzstrādnieks, vēsturnieks Viļus Ivanausks no Lietuvas, Tallinas arhīva direktors un "Rahvarinne" muzeja vadītājs, vēsturnieks Killo Arjakass, Trešās atmodas laika Zviedrijas konsuls Rīgā, vēlākais vēstnieks un grāmatas "Baltijas brīvības ceļš un Zviedrijas diplomātija 1983-1991" autors Larss Pēters Fredēns.

Latviju konferencē pārstāvēs jaunākās paaudzes pētnieki Mārtiņš Kaprāns, Ivars Ījabs, Gatis Krūmiņš un jurists Jānis Pleps, kā arī LTF bijušie priekšsēdētāji Dainis Īvāns un Romualds Ražuks. Diskusiju vadīs bijusī LTF informācijas centra vadītāja, žurnāliste, politiķe Sarmīte Ēlerte. Konferences plānota divās sesijās.

Konferenci organizē 4.maija Deklarācijas klubs, Tautas frontes muzeja sabiedriskā padome, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs sadarbībā ar Dailes teātri. Konferenci atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Aizsardzības ministrija, Konrāda Adenauera fonds, Latvijas Radio.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!