Rīgā pirmdien nošauts Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģijas priekšsēdētājs Jānis Laukroze. Laukroze nošauts plkst.18.15 Rīgā uz ielas. Precīzāka notikuma vieta un nozieguma apstākļi pagaidām netiek izpausti.
Jānis Laukroze nogalināts ar vairākiem šāvieniem, un viens no tiem, iespējams, bijis mērķtiecīgs kontrolšāviens, BNS uzzināja tiesībsargājošajās iestādēs. Laukroze nošauts ar 7,62 milimetru kalibra pistoli TT ar vairākiem šāvieniem. Viens no tiem trāpījis galvā un, iespējams, bijis kontrolšāviens.

Slepkava nozieguma vietā atstājis slepkavības ieroci, liecina BNS rīcībā esošā neoficiālā informācija. Valsts policijas preses sekretārs Krists Leiškalns BNS šīs ziņas ne apstiprināja, ne noliedza.

Valsts policijas preses sekretārs Krists Leiškalns arī informēja, ka izveidota policijas un Ģenerālprokuratūras darba grupa slepkavības izmeklēšanai.

Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa pieļauj, ka Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu kolēģijas priekšsēdētājs Jānis Laukroze nogalināts pēc pasūtījuma. Telefonintervijā Latvijas Neatkarīgajai televīzijai (LNT) Rekšņa pauda, ka "policija neizslēdz arī šādu iespēju".

Slepkavība notikusi Lāčplēša ielā 29.nama vārtrūmē. Notikuma vietā pirmdienas vakarā strādāja policija un bija ieradušās visas policijas augstākās amatpersonas - kriminālpolicijas priekšnieks Valdis Pumpurs, Rīgas kriminālpolicijas priekšnieks Jānis Vonda un viņa vietnieks Vilnis Ķipēns.

Drošības policijas priekšnieka vietnieks Didzis Šmitiņš BNS informēja, ka viņa rīcībā neesot nekādu ziņu par notikušo, lai gan viņš bija informēts par šo faktu.

Rīgas apgabaltiesas kolēģijas priekšsēdētājs Laukroze nereti uzņēmās sarežģītāko krimināllietu izskatīšanu, kuras izsaukušas plašu rezonansi sabiedrībā. Viņš izskatījis krimināllietas pret narkotiku kontrabandā apsūdzētajiem Latvijas modeļu asociācijas vadītāju Dairu Silavu un Rolandu Privertu, Krievijas nacionālboļševikiem un tuvākajā laikā bija paredzējis izskatīt krimināllietu pret krāpšanā apsūdzēto uzņēmēju Armandu Stendzenieku.

Laukroze ir pirmais tiesnesis Latvijā, kas iet bojā no noziedznieka rokas. Valsts un policijas augstākās amatpersonas pauž sašutumu par izdarīto noziegumu un atzinušas to par valsts apdraudējumu un izaicinājumu tiesu varai. Amatpersonas apliecinājušas gatavību pielikt visus spēkus šī nozieguma izmeklēšanā.

Jau vēstīts, līdzīgus solījumus amatpersonas izteica arī pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Ludzas rajona nodaļas priekšnieka Vjačeslava Liscova slepkavības vasaras vidū. Liscovu nogalināja Ludzas centrā no rīta pa ceļam uz darbu. Viņa slepkavība pagaidām nav atklāta, taču krimināllietas ietvaros aizturēts un apsūdzēts Latgales uzņēmējs un presē saistībā ar kontrabandu minētais Raitis Kononovs, pie kura atrada slepkavības ieroci.

Saistībā ar Liscova slepkavības izmeklēšanu presē pēdējā laikā izskanējušas ziņas par vairākām nelikumībām - apsūdzētais Kononovs vairākas dienas nelikumīgi no policijas izolatora sazinājies pa mobilo tālruni, savukārt slepkavības ierocis iepriekš bijis kāda Satversmes aizsardzības biroja darbinieka rokās, taču vēlāk atkal nonācis nelegālajā apritē. Ar to pirms Liscova Daugavpilī nogalināti vēl divi cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!