Foto: Latvijas Dabas muzejs
Septembra nogalē Rīgā, Esplanādē, pamanīta līdz šim Latvijā neredzēta sēņu suga – kokgredzena virpainītes – kas ir liela izmēra cepurīšu sēnes, portālu "Delfi" informēja Latvijas Dabas muzejā.

Sēnes 27. septembrī apstādījumos nelielā grupā starp košumkrūmiem uz šķeldas pamanīja Dabas muzeja darbinieces. Aprunājoties ar Rīgas parku un dārzu darbiniekiem, noskaidrots, ka vasarā tādas pat sēnes augušas hortenziju dobē, no kuras ķerrām vestas uz izgāztuvi. Šķelda dobju mulčēšanai iegūta apzāģējot Rīgas parku kokus, bet daļa koksnes iegūta, rekultivējot Purvciema izgāztuvi un veidojot no atkritumiem uzbērto kalnu.

Kā sēnes nonākušas Latvijā, nav zināms. Dabas muzeja speciālisti pieļauj iespējamību, ka virpainīšu atliekas no kāda restorāna vai lielveikala, ja kāds Latvijā tās iepērk, varētu būt nokļuvušas izgāztuvē un pēc tam kopā ar šķeldu atceļojušas līdz Esplanādei, varbūt to sporas vai sēņotne ienākusi kopā ar stādiem, ceļotāju apaviem vai kā citādi.

Jaunai krokgredzena virpainītei raksturīga gandrīz balta, vēlāk sarkanbrūna, līdz pat 20 centimetrus plata cepurīte (zemākā gaisa temperatūrā arī lielākas cepurītes mēdz būt baltas), informē muzeja pārstāvji. Sēnes lapiņas sākumā ir pelēkas, vēlāk tumši violeti brūnas, bet uz kātiņa ir krokains gredzens. Sēnes hifām augsnē ir dzeloņaini izaugumi – akantocīti, ar kuru palīdzību tās spēj ķert un nogalināt augsnē dzīvojošus, sīkus, mikroskopiskus tārpus – nematodes.

Virpainītes ir vērtīgas ēdamās sēnes, ko daudzviet pasaulē audzē lietošanai uzturā. Speciālisti gan atgādina, ka pilsētas centrā sēnes ēšanai vākt gan nebūtu ieteicams, jo tās labi uzņem smagos metālus un citas kaitīgās vielas.

Lai arī virpainīte pirmo reizi Latvijā atrasta pagājušonedēļ, tās latviskais nosaukums radīts jau iepriekš. Tulkojot sēņu grāmatu, tika latviskots sēnes latīniskais nosaukums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!